Γ. Κακλίκης: Ο Ερντογάν επιδιώκει να χρεώσει στην Ελλάδα την αποφυγή του διαλόγου (audio)

Δεν θα υπάρξει εύκολα μεταστροφή ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Κακλίκης πρέσβης επι τιμή.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή εξήγησε ότι μπορεί η κ. Μέρκελ με τις δηλώσεις της να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για όσα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η Τουρκία, αλλά το μεταναστευτικό κυριαρχεί στο μυαλό της και δεν θα αφήσει περιθώριο για κάτι περισσότερο, όπως ενδεχομένως το περιέμενε ο Μακρόν ή και η Ελλάδα.

Ο κ. Κακλίκης δήλωσε ότι τα όσα έγιναν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ακούστηκε η πιο ισχυρή κατά της πολιτικής Ερντογάν φωνή, αυτή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, λογικό είναι να συμπαρασύρει μερικούς από τους συμμετασχοντες να εκπέμπουν μύδρους κατά της Τουρκίας, αλλά μάλλον θα περιοριστούν στο φραστικό επίπεδο και όχι στο ουσιαστικό.

Ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως τις χαρακτήρισε, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Συρία, στην Αν. Μεσόγειο και τη Λιβύη, ενώ δεν ξέχασε και τους Σ400 χαρακτηρίζοντάς το ως δώρο στη Ρωσία, Καταλόγισε επίσης ευθύνες στην Άγκυρα για τη μη λειτουργία του μηχανισμού απεμπλοκής που έχει συστήσει με πρωτοβουλία του Στόλντεμπεργκ το ΝΑΤΟ για να αμβλύνονται οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας κα Τουρκίας.

«Ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν διαρκώς ότι δεν είναι εκείνοι που έχουν αυξήσει τις εντάσεις και ότι η Ελλάδα αποφεύγει πεισματικά τις συνομιλίες» τόνισε ο κ. Κακλίκης, εξήγησε όμως ότι «αυτό είναι ένα έξυπνο τέχνασμα της Τουρκίας. Γιατί ναι μεν λέει ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο, τον θέλει όμως άνευ όρων, αλλά αυτό το «άνευ όρων» ίσως ηχεί ευχάριστα στα αυτιά των δυτικών ότι η Τουρκία δεν βάζει προϋποθέσεις, όμως στην ουσία βάζει στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις της προκειμένου να τις συζητήσει με την Ελλάδα. Αυτό δηλ, που κάνει η Τουρκία είναι ότι έρχεται στο οικόπεδο της Ελλάδας και λέει «έλα να συνομιλήσουμε για την ιδιοκτησία της αυλής σου».

Ο κ. Κακλίκης δήλωσε ότι αυτή είναι η μεθοδική τουρκική προπαγάνδα και μπορεί να φαίνεται ως πρωτόγονο και ίσως παιδαριώδες προϊόν, αλλά όμως αυτά τα μηνύματα ενσταλάζονται περισσότερο εύκολα στο μυαλό ενός τρίτου παρατηρητή που δεν μπαίνει στο βάθος της υπόθεσης».

«Εάν προσέξει κανείς τα σημεία που προτάσσει στη προπαγάνδα της η Τουρκία είναι πλήρης αντιγραφή των μομφών της Ελλάδας για την Τουρκία. Ακριβώς με την ίδια φρασεολογία στον ίδιο καμβά αντιστρέφουν τους κανόνες και προσπαθούν να δείξουν ότι το κακομαθημένο παιδί της Δύσης ,η Ελλάδα, και η Τουρκία ένας σοβαρός παράγων σταθερότητας. Προσπαθούν να ενσταλάξουν στα μυαλά των δυτικών την αντίληψη ότι για όλα το κακό που συμβαίνει είναι υπεύθυνη η Ελλάδα, αν και οι Δυτικοί ξέρουν ότι πίσω από κάθε κρίση, βρίσκεται η Τουρκία.

Ο κ. Κακλίκης επεσήμανε ότι ο Ερντογάν κινείται σε ένα πλαίσιο προσπαθειών αποφυγής των κυρώσεων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απευθυνόμενος στις ΗΠΑ είχε πει ότι εάν μιλούν για μέτρα ή κυρώσεις να τα πάρουν άμεσα. « Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε ένα τεράστιο κύκλο δημοσίων σχέσεων διεθνώς, στο πλαίσιο να διαμορφώσει την αντίληψη ότι δεν φοβάται, γιατί είναι ένα κράτος έτοιμο να συνδιαλλαγεί και με τις ΗΠΑ και με την Ευρώπη, αφού είναι η χώρα την οποία και οι δύο την έχουν απόλυτη ανάγκη. Το μήνυμα αυτό εκφράζεται και από διάφορα κέντρα που διαμορφώνουν ένας είδος προπαγάνδας στο διεθνές κοινό, εκφράζουν μάλιστα βεβαιότητα ότι δεν θα έχουν συνέπειες για τους S400, ότι οι ΗΠΑ θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το ίδιο και η Ευρώπη».

Ο κ. Κακλίκης εκτίμησε ότι παρά τα προβλήματα, η οικονομία της Τουρκίας δεν θα κινδυνεύσει τόσο πολύ, όσο μιας μικρότερης χώρας με χωλαίνουσα οικονομία. Έχει ακόμα δυνάμεις και είναι υπολογίσιμη από τη διεθνή πλευρά που δεν θα αντιμετώπιζε απροβλημάτιστα μια τυχόν κατάρρευση της οικονομίας που θα συμπαρέσυρε και άλλους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος