Frontex: Αύξηση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ – Οι διαδρομές

Ο Frontex στις 11 Νοεμβρίου δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα της ΕΕ, παρέχοντας μια επισκόπηση των προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορά της.

Η Αυστρία φαίνεται να έχει εν μέρει αλλάξει γνώμη για την ένταξη στη Σένγκεν της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και θα μπορούσαν να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, πρώτα με αεροπορικά σύνορα και αργότερα με χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Ωστόσο, η παράνομη μετανάστευση ασκεί πίεση ειδικά στα χερσαία σύνορα, όπως αποκαλύπτει επίσης η τελευταία έκθεση του Frontex, γεγονός που καθιστά την πλήρη ένταξη της Ρουμανίας στο Σένγκεν πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση της Frontex, το 2023 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των παράνομων διελεύσεων των συνόρων -έως και 17% τους πρώτους 11 μήνες- φτάνοντας σε περισσότερους από 355.300 μετανάστες. Αυτός ο αριθμός είναι ήδη υψηλότερος από το σύνολο του 2022 και είναι ο υψηλότερος από το 2016.

Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις παράνομες διελεύσεις, διπλασιάζοντας φέτος (116%) σε πάνω από 32.400 εισόδους.

Η δέσμευση του Frontex για την προστασία των συνόρων της ΕΕ παραμένει ισχυρή, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Frontex έχει σχεδόν 2.600 αξιωματικούς και προσωπικό που εμπλέκονται σε διάφορες επιχειρήσεις, και ο οργανισμός πρόσφατα παρείχε επιπλέον 50 αξιωματικούς για να υποστηρίξει τη Φινλανδία στην αντιμετώπιση ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού αφίξεων μεταναστών στα ανατολικά σύνορά της με τη Ρωσία.

Η Κεντρική Μεσόγειος παρέμεινε η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική οδός το 2023, με περισσότερες από 152.200 εισόδους που εντοπίστηκαν από τις εθνικές αρχές τους πρώτους 11 μήνες, σημειώνοντας αύξηση 61% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ενεργή παρέμεινε και η διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου (μέσω Ελλάδας), σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με πέρυσι τους πρώτους 11 μήνες, φτάνοντας σχεδόν τις 52.600 ανιχνεύσεις.

Η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση μεταξύ των κύριων μεταναστευτικών οδών, με τον αριθμό των παράνομων διελεύσεων να μειώνεται κατά 28% σε 98.600.

Στη διαδρομή της Μάγχης, εντοπίστηκαν περίπου 58.300 παράνομες διελεύσεις των συνόρων και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μείωση 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: defenseromania.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος