Fridays for Future στο Μιλάνο: Πορεία χιλιάδων νέων με την Greta Thunberg

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Youth4Climate μπορεί να σημάδεψε ημερολογιακά το πρώτο σκέλος του συνεδριακού πενθημέρου για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Pre-Cop26. Όμως οι νέοι απέδειξαν για άλλη μια φορά πως είναι ακόμη παρόντες, πολύ ευαίσθητοι στο θέμα και πως … δεν το βάζουν εύκολα κάτω. 

Απόδειξη: χιλιάδες άτομα (30.000 σύμφωνα με την Αστυνομία, 50.000 σύμφωνα με τη RAΙ και 100.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές) διαδήλωσαν στους δρόμους του Μιλάνου την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, δίνοντας το ‘παρών’ στην μεγαλειώδη κινητοποίηση Fridays for Future. 

Στη διαδήλωση πρωτοστάτησε η γνωστή, νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια Greta Thunberg, μια διαδήλωση απολύτως ειρηνική, γεμάτη μουσική και δημιουργικότητα. Από τις νότες του Bella Ciao και We will rock you των Queen ως και τους Raffaella Carrá και Rage Against The Machine, οι διαδηλωτές παρέλασαν και χόρεψαν, ενώ τα πανό έφεραν συνθήματα όπως “η κόλαση είναι λιγότερο ζεστή” και “το κλίμα αλλάζει, το σύστημα όχι”. 

Fridays for Future στο Μιλάνο: Πορεία χιλιάδων νέων με την Greta Thunberg
Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Fridays for Future του Μιλάνου (AP Photo/Antonio Calanni)

Η Greta Thunberg, στο τέλος της κινητοποίησης και αναφερόμενη στο Pre-Cop26, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “οι υπουργοί του κόσμου συγκεντρωμένοι εδώ στο Μιλάνο πιστεύουν ότι έχουν τη λύση για τον κόσμο με τα μπλα μπλα μπλα τους, είμαστε κουρασμένοι από αυτό, εμείς είμαστε η ελπίδα”. Σημειωτέον, η δήλωση αυτή έρχεται μόλις ένα 24ωρο από την συνάντηση της Thunberg με τον Draghi, όπου ο Ιταλός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ακούσει την έκκληση των νέων του Youth4Climate

Στο πλήθος των παρευρισκομένων διαδηλωτών και εφ όλης της ύλης μίλησε και η Vanessa Nakate, η οποία ασχολήθηκε με τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν πολλά Αφρικανικά κράτη: “Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, η κλιματική κρίση καταστρέφει το παρόν μας και το μέλλον μας, οι ηγέτες δεν κάνουν τίποτα.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος