Ποιες χώρες ετοιμάζονται για lockdown σε ανεμβολίαστους και ποιες όχι

Η τήρηση των νέων μέτρων κατά της πανδημίας και η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών βάζουν φρένο στην εφαρμογή επιπλέον περιορισμών. Παράλληλα, η αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων στους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δημιουργεί ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τηλεοπτικό μήνυμα που θα απευθύνει αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει πως δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown για ανεμβολίαστους, ενώ θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των ηλικιών άνω των 65.Στην ολομέλεια της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο τραπέζι έπεσαν εισηγήσεις για ήπια περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους, όπως η μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, η επαναφορά της τηλεργασίας, η θέσπιση κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός και η σύσταση για διπλή χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Περίπου 6,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και κοντά 6,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου κλείστηκαν 27.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και 105 χιλιάδες ραντεβού για την τρίτη δόση», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας πως «ειδικά για τα ραντεβού της 1ης δόσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε 192.000 ραντεβού που κλείστηκαν».

Τι ισχύει σε ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης για ανεμβολίαστους

Την ανάγκη οι ΗΠΑ να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού προκειμένου το 2022 η Covid-19 να θεωρηθεί μια ενδημική ασθένεια, επεσήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι. Η 3η δόση είναι ζωτικής σημασίας για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, επεσήμανε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Reuters Total Health που διεξάγεται από τις 15-18 Νοεμβρίου.

Στη Μ. Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον άφησε ανοιχτή την πόρτα για ένα νέο lockdown, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια και τις αναμνηστικές δόσεις του Covid-19 για να αποφύγουν νέους περιορισμούς.

Ένα “νέο κύμα” του Covid-19 εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν εκ νέου αυστηρότερους κανόνες, δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. “Η ιστορία δείχνει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε”.

Ερωτηθείς ευθέως για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τα φετινά Χριστούγεννα, ο Τζόνσον απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα στα σημερινά δεδομένα που να σηματοδοτεί την ανάγκη περιορισμών, αλλά προειδοποίησε: “σαφώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα”.

Νέα έκκληση, τη δεύτερη μέσα στην εβδομάδα, απηύθυνε η Άνγκελα Μέρκελ στους πολίτες για να εμβολιαστούν. Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι «όποιος εμβολιάζεται, προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους» καθώς και ότι «αν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, αυτή θα είναι η έξοδος από την πανδημία».

Πριν από δύο μέρες, τη Δευτέρα, η Α. Μέρκελ είχε δηλώσει ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι ο υψηλότερος από την αρχή της πανδημίας και ότι καθημερινά αυξάνονται οι άνθρωποι που πρέπει να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ αλλά και αυτοί που καταλήγουν.

Εν τω μεταξύ, ενόψει προγραμματισμένης για την Πέμπτη διάσκεψης με την Καγκελάριο, τα ομόσπονδα κρατίδια αποφασίζουν αυστηρότερους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Η Γερουσία του Αμβούργου αποφάσισε τη διεύρυνση του Κανόνα 2G (για είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) στην εστίαση, στα μπαρ και στα κλαμπ, στην παροχή υπηρεσιών που απαιτούν σωματική επαφή, στα κέντρα αθλητισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, «παντού όπου συγκεντρώνεται πλήθος», όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Πέτερ Τσέντσερ. Στα ιατρεία, στα κομμωτήρια και στα φυσιοθεραπευτήρια η πρόσβαση θα συνεχίσει να επιτρέπεται και με τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ.

Στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία ο πρωθυπουργός Χέντρικ Βουστ δήλωσε ότι ο Κανόνας 2G θα επιβληθεί «σε όλο το φάσμα του ελεύθερου χρόνου», συμπεριλαμβάνοντας την εστίαση, τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. «Σε συνθήκες υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπως σε κλαμπ και αποκριάτικα πάρτυ, θα εφαρμόζεται ο Κανόνας 2G+, δηλαδή με τεστ ακόμη και για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες», επισήμανε ο κ. Βουστ.

Κανόνα 2G εφαρμόζει πλέον και η Σαξονία, ακόμη και στο λιανικό εμπόριο, με την εξαίρεση των σούπερ-μάρκετ και των φαρμακείων. Οι ανεμβολίαστοι θα αποκλειστούν, μεταξύ άλλων και από τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Στο Ζάαρλαντ, όλες οι δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους θα επιτρέπονται στο εξής μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες από την Covid-19. Στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η πρόσβαση και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ, αλλά θα είναι υποχρεωτική για όλους η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Ανάλογοι κανόνες ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα και στη Θουριγγία, όπου το αρνητικό τεστ δεν αρκεί πλέον για την είσοδο σε εκδηλώσεις, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και χώρους άθλησης.

Τον ίδιο κανόνα εφαρμόζει από τη Δευτέρα και το Βερολίνο, ενώ από την Τετάρτη τον υιοθέτησε και η Βάδη – Βυρτεμβέργη. Από την πλευρά του ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας εφαρμογής του Κανόνα 2G σε όλη τη Γερμανία.

Την Τρίτη η πόλη του Μονάχου αποφάσισε την ακύρωση της φετινής υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς που φιλοξενείται παραδοσιακά στην Μαρίενπλατς. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και για τις αγορές στη Σαξονία και στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.

Στην Ολλανδία, το Κοινοβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει μια κυβερνητική πρόταση να καταργηθεί το «κορονο-πάσο» για τους ανεμβολίαστους κατά της Covid-19, με τους υπέρμαχους της ιδέας να επικαλούνται τα ποσοστά ρεκόρ των κρουσμάτων και τους αντιπάλους να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα εισήγαγε διακρίσεις.

Το πάσο, το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, είναι τώρα διαθέσιμο σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό. Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, η τελευταία αυτή επιλογή θα καταργηθεί.

Την Τετάρτη, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν ότι τους τελειώνουν τα διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, τη στιγμή που καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας.

Το νέο κύμα ξεκίνησε λίγο αφότου η κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα μέτρα, τον Σεπτέμβριο, μια απόφαση την οποία πήρε πίσω μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Την περασμένη εβδομάδα επέβαλε μερικό lockdown ενώ η χρήση μάσκας είναι ξανά υποχρεωτική στα καταστήματα. Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις 8 το βράδυ.

Σε αντίθεση με την Ολλανδία, που έχει δώσει εντολή για μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες, η Αυστρία έχει επιδιώξει να αποφύγει την επιβολή επιπλέον περιορισμών στους πλήρως εμβολιασμένους.

Έχοντας απαγορεύσει στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε μέρη όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα και τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα πριν από 10 ημέρες, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για lockdown, στο πλαίσιο του οποίου περίπου δύο εκατ. άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Οι πολίτες αυτοί μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να ασκηθούν, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για τη χρονική διάρκεια ή την απόσταση στην οποία μπορούν να κινηθούν.

Οι ημερήσιες μολύνσεις αυξήθηκαν στις 14.416 σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 14.000. Το αποκορύφωμα του μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων πριν από το σημερινό ήταν 9.586 κρούσματα πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η χώρα εισήλθε σε πλήρες lockdown. Η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στη Δυτ. Ευρώπη (65%) και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην ήπειρο, με τον δείκτη επίπτωσης επτά ημερών να διαμορφώνεται σε 925 ανά 100.000 ανθρώπους.

Στην Σλοβακία, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα επιβάλει περιορισμούς που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.

Η Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει καθημερινά περίπου 6.500 νέα κρούσματα. Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε την Τρίτη ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμες στα νοσοκομεία μόνο 20 κλίνες με αναπνευστήρες. Την Τετάρτη ανακοίνωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με 8.342 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με τα μέτρα που θα προταθούν στη Σλοβακία, μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις. Θα καθοριστούν επίσης νέοι κανόνες για διαγνωστικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Μεταξύ άλλων θα περιοριστεί το δικαίωμα εισόδου σε καταστήματα και υπηρεσίες, σε αθλητικούς χώρους, κέντρα ευεξίας και ξενοδοχεία για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και για όσους ανάρρωσαν από την Covid-19 πριν από έξι και πλέον μήνες.

Η Σλοβακία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων: μόλις το 45% του πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 64,9%, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προληψης Ασθενειών (ECDC).

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων, απέναντι στην έξαρση των μολύνσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως.

Οι πολύ νέοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – η κυβέρνηση αναμένεται ακόμη να επιλέξει ποιο θα είναι το όριο ηλικίας, τα 16 ή τα 18 έτη.
Οι εκδηλώσεις που θα εφαρμόζουν το μέτρο θα εξαιρούνται από άλλους περιορισμούς.

Η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική, εξήγησε η κυβέρνηση. Αλλά ο διοργανωτής μιας εκδήλωσης άνω των 100 ατόμων που δεν θα το εφαρμόσει, θα υποστεί τότε άλλα αυστηρότερα μέτρα.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξαιρούνται επί του παρόντος.

Στην Τσεχία, από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις και υπηρεσίες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, διευκρινίζοντας ότι δεν θα αναγνωρίζονται στο εξής ούτε τα αρνητικά τεστ κορονοϊού.

Τα μέτρα πρόκειται να εγκριθούν αύριο Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο και λαμβάνονται μετά την καταγραφή 22.479 κρουσμάτων την Τρίτη, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.

Η Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε επιβάλει σχετικά χαλαρούς περιορισμούς κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, ούτε θα επιβληθεί lockdown. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απέφυγε επίσης να ενισχύσει τα μέτρα μέχρι να αναλάβει η επόμενη, όμως η επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία την ανάγκασε να επιβάλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν πεθάνει 31.709 άνθρωποι στην Τσεχία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Μόνο το 57,6% του πληθυσμού στην Τσεχία είναι πλήρως εμβολιασμένο, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

Νωρίτερα, Ουγγαρία και Πολωνία κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και έξι μήνες.

Στην Ιταλία ξεκίνησε η συζήτηση για το αν θα πρέπει να υιοθετηθούν περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η αρχή θα μπορούσε να γίνει από τις περιοχές με υψηλότερη διάδοση του ιού, με την υιοθέτηση επιπλέον απαγορεύσεων σε πίστες του σκι και εστιατόρια.

Tα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται στις βόρειες περιφέρειες Φριούλι και Βένετο, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας. Το Φριούλι, από την επόμενη Δευτέρα είναι πιθανό, από λευκή, να γίνει κίτρινη ζώνη, με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοικτούς χώρους και απαγόρευση εισόδου σε καφέ και εστιατόρια.

“Ενδεχόμενα νέα lockdown δεν θα πρέπει να τα υποστούν όσοι έχουν εμβολιαστεί. Οι περιορισμοί θα πρέπει να ισχύουν μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί”, δήλωσε ο Μασιμιλιάνο Φεντρίγκα κυβερνήτης της Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι κυβερνήτες της Τοσκάνης, της Καλαβρίας, της Λιγουρίας και του Πιεμόντε συμφωνούν με τον Φεντρίγκα.

Πηγή: ΕΡΤ1, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, bloomberg.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος