Φουκουσίμα: Αστρονομικό πρόστιμο 94 δισεκατομμυρίων στα πρώην αφεντικά της Tepco για την πυρηνική καταστροφή

Array

Πέντε κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Tepco Masataka Shimizu, υποχρεώνονται να πληρώσουν 94. 417.705.837 δισεκατομμύρια ευρώ «επειδή απέτυχαν να αποτρέψουν το τριπλό (σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες) πυρηνικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις Fukushima Daiichi το 2011, που θεωρείται ως καταστροφή ανάλογη του Τσέρνομπιλ.

Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε το 2012 από 48 μετόχους της Tepco, είναι η πρώτη που βρίσκει στελέχη της εταιρείας υπεύθυνα για την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία κλόνισε την πίστη της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια και οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο σταθμών ατομικής ενέργειας.

Τα στελέχη που κρίθηκαν υπεύθυνα, αναμένεται να πληρώσουν «όσο ποσό επιτρέπει η περιουσιακή τους κατάσταση».

Η Tepco σχολίασε ότι «δεν θα απαντήσει σε μεμονωμένες αγωγές», ενώ επιμένει να υποστηρίζει ότι ήταν αδύνατο να λάβει προφυλάξεις ενάντια στο τσουνάμι που ροκλήθηκε από σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ και άφησε περισσότερους από 18.000 νεκρούς κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας, τον Μάρτιο του 2011.

Ωστόσο, διαρροή εσωτερικού εγγράφου της εταιρείας αποκάλυψε το 2015 ότι «υπήρχε μελέτη επιτακτικής ανάγκης για οχυρώσεις ενάντια σε τσουνάμι» τουλάχιστον 2 χρόνια πριν από την καταστροφή, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα.

Το δικαστήριο βασίστηκε σε κυβερνητική έκθεση που υποχρέωνε την Tepco να λάβει προληπτικά μέτρα από τον Ιούνιο του 2008 προβλέποντας ότι το εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα μπορούσε να πληγεί από κύματα τσουνάμι ύψους έως και 15,7 μέτρων μετά από μεγάλο σεισμό.

Πηγή: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος