Φόβοι για υποεκτίμηση των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, περισσότεροι από 17 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δύο μήνες από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου κατά την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Διεθνείς οργανώσεις απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις ότι η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων να έχουν εκτοπιστεί από τις οικίες τους και να προσπαθούν να επιβιώσουν προσπαθώντας να βρουν ασφαλές καταφύγιο, χωρίς ουσιαστικά ιατρική φροντίδα και με ελάχιστο φαγητό, νερό ή καύσιμα.

Φόβοι για υποεκτίμηση των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα
Φώτο Αρχείου – Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς το Νότο της Λωρίδας της Γάζας, 26 Νοεμβρίου 2023 (AP Photo/Hatem Moussa)

Με τις βασικές υποδομές κατεστραμμένες, τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες συχνά να διακόπτονται και τις δεδομένες ελλείψεις σε προσωπικό που ασχολείται με τη στατιστική καταγραφή των απωλειών, εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι σε λίγο οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων.

Η στατιστική καταγραφή των θυμάτων

Τις πρώτες έξι εβδομάδες του πολέμου, τα νοσοκομειακά νεκροτομεία έστελναν τα στοιχεία για τους νεκρούς που κατέγραφαν στο κύριο κέντρο συλλογής αυτών των δεδομένων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, που με τη σειρά του τα επεξεργαζόταν και έστελνε τα συγκεντρωτικά στοιχεία στο υπουργείο Υγείας της Δυτικής Όχθης στη Ραμάλα, το οποίο ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Όμως τις τελευταίες ημέρες, όπως ενημέρωσε ο διευθυντής του κέντρου επειγόντων περιστατικών του υπουργείου στη Ραμάλα, Ομάρ Χουσεΐν Αλί, η ροή των πληροφοριών έχει διακοπεί, αφού από τα τέσσερα άτομα που εργάζονταν στη στατιστική διαχείριση των απωλειών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ένας σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και οι άλλοι τρεις έχουν εγκαταλείψει τη θέση τους καθώς οι Ισραηλινοί πλησίαζαν προς τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου. Οι υπηρεσίες υγείας στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, όχι μόνο από άποψη ιατροφαρμακευτικού υλικού, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Περισσότεροι από 250 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δύο μήνες και τουλάχιστον 30 έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η καθημερινή ενημέρωση που υπήρχε για τις απώλειες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου πλέον δεν είναι διαθέσιμη σε σταθερή βάση. Η τελευταία ενημέρωση έγινε χθες Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας της Γάζας που ανέβαζε τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων σε 17.177 νεκρούς, ενώ η προηγούμενη ενημέρωση είχε γίνει πριν τρεις ημέρες.

Φόβοι για υποεκτίμηση των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα
Γράφημα του Reuters με στοιχεία απο τα υπουργεία Υγείας της Γάζας και της Παλαιστινιακής Αρχής

Υποεκτίμηση της πραγματικής διάστασης της τραγωδίας

Από το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκφράζονται φόβοι ότι τα στοιχεία που παρέχονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Γάζας δεν καταγράφουν τους αριθμούς των απωλειών στην πλήρη έκτασή τους, αφού πολλά νεκρά σώματα δεν φτάνουν καν στα νοσοκομεία ή τα νεκροτομεία, ενώ πολλοί νεκροί βρίσκονται ακόμη θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Ήδη από τις 26 Οκτωβρίου, η Παλαιστινιακή Αρχή σε αναφορά της είχε καταγγείλει ότι τουλάχιστον 1.000 νεκροί δεν είχαν εντοπιστεί σύμφωνα με συνεντεύξεις που είχαν δώσει οι οικείοι τους, ενώ ασφαλώς οι απώλειες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που ερωτήθηκαν ήταν ενδεικτικός και σε καμία περίπτωση εξαντλητικός.

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ

Κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα τους δημοσιογράφους ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ήταν μαχητές της Χαμάς, εκτιμώντας τον αριθμό τους μεγαλύτερο από 5.000, αλλά μικρότερο από 10.000, χωρίς να διευκρινίζει πώς προκύπτει αυτή η εκτίμηση. Επίσης, παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των 15.000 περίπου νεκρών που δινόταν εκείνη τη στιγμή από τις παλαιστινιακές αρχές χωρίς να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε άμαχο πληθυσμό και πολεμιστές ήταν «πάνω-κάτω σωστός».

Παιδιά: ο πιο ευάλωτος στόχος

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, το 70% των νεκρών στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 18 ετών.

Σε αναφορά που περιλάμβανε στοιχεία κατά το διάστημα μεταξύ 7-26 Οκτωβρίου, το 11,5% των θανάτων αντιστοιχούσε σε παιδιά 0-4 ετών, 11,5% σε παιδιά 5-9 ετών, 10,7% σε παιδιά 10-14 ετών και 9,1% σε παιδιά 15-19 ετών.

Φόβοι για υποεκτίμηση των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα
Γράφημα του Reuters με στοιχεία απο το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής

«Για όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις προς το Νότο της Λωρίδας της Γάζας, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συγκεντρώνονται αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων» σημείωσε ο απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γάζα, Ρίτσαρντ Πίπερκορν, ο οποίος συνέχισε λέγοντας σε δραματικό τόνο ότι «ενώ αρχικά είχαμε στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, όσο περνούν οι ημέρες βασιζόμαστε κυρίως σε εκτιμήσεις».

Πηγές: Reuters, Al Jazeera      

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος