Χιροσίμα, 76 χρόνια μετά: Φωτογραφικό ντοκουμέντο εξηγεί τις «ζωγραφισμένες» σκιές ανθρώπων στα πεζοδρόμια

Στο ερώτημα ετών γιατί η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα κατά την πυρηνική έκρηξη του 1945, άφησε πίσω της σκιές ανθρώπων χαραγμένες στα πεζοδρόμια, έσπευσε ειδικός να απαντήσει, 76 χρόνια μετά την ιστορική τραγωδία.

Συγκεκριμένα, αυτό που τότε κατεγράφη και απεικονίζεται σε φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, ήταν σκιές ανθρώπων και αντικειμένων, ακόμα και ποδηλάτων, που αποτυπώθηκαν διάσπαρτα σε πεζοδρόμια και σε κτίρια τόσο στη Χιροσίμα όσο και στο Ναγκασάκι, μετά την έκρηξη στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, αντίστοιχα.

Οι σκιές αυτές «κουβαλούν» τις τελευταίες στιγμές κάποιων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Michael Hartshorne, ομότιμο διαχειριστή του Εθνικού Μουσείου Πυρηνικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού και ομότιμο καθηγητή ακτινολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, όταν η κάθε βόμβα εξερράγη, το έντονο φως και η θερμότητα εξαπλώθηκαν σε δημόσιους χόρους. Τότε, αντικείμενα και άνθρωποι «προστάτευσαν» σημεία πίσω τους απορροφώντας το φως και την ενέργεια. Το ίδιο φως, λοιπόν, κατάφερε να «λευκάνει» το τσιμέντο ή και την πέτρα που αποτελούσε το «φόντο» του ανθρώπου είτε του αντικειμένου.

Εν ολίγοις, οι μυστηριώδεις αυτές σκιές είναι στην πραγματικότητα το πώς φαινόταν το πεζοδρόμιο ή το κτίριο, πολύ λίγο πριν από την πυρηνική έκρηξη. Οι πέριξ επιφάνειες που εκτέθηκαν, λευκάνθηκαν, κάνοντας την κανονικά χρωματισμένη περιοχή να δείχνει ως σκοτεινή σκιά.

Ο ίδιος επιστήμονας πρόσθεσε σχετικά ότι, στην πραγματικότητα, πιθανότατα υπήρχαν πολλές περισσότερες σκιές αρχικά, ωστόσο «οι περισσότερες καταστράφηκαν ακολούθως από επόμενα κύματα έκρηξης, από τη θερμότητα και το φως».

Χιροσίμα, 76 χρόνια μετά: Φωτογραφικό ντοκουμέντο εξηγεί τις «ζωγραφισμένες» σκιές ανθρώπων στα πεζοδρόμια
(Image credit: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Με πληροφορίες από livescience.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος