Φόρουμ Δελφών – Αλμούνια: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Η μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστεί πέρα και πάνω από Τρόικες και μνημόνια, τόνισε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και πρόεδρος του Centre for European Policy Studies  στη συζήτηση που είχε στο Φόρουμ των Δελφών με τους πρώην υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Αλμούνια προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη ούτε μπορεί, αλλά ούτε είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάποια άλλη κρίση κράτους-μέλους, ενώ αναγνώρισε την αδυναμία αλλά  και την έλλειψη προετοιμασίας της Ευρώπης απέναντι στην οικονομική κρίση της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία. «Δεν ήμασταν σε θέση να κάνουμε σωστή διάγνωση των πραγματικών αιτιών της κρίσης,» παραδέχτηκε ο κ. Αλμούνια. Αν και οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, οι συνθήκες και τα προαπαιτούμενα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και ο συσχετισμός δυνάμεων και ισορροπιών ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν την πορεία της ελληνικής κρίσης, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γκίκας Χαρδούβελης.

«Στα χρόνια των προγραμμάτων έπρεπε να ακολουθήσουμε τι θα έκανε η Γερμανική Βουλή, ή τι άλλες εσωτερικές αποφάσεις θα έπαιρναν άλλα κοινοβούλια,» είπε στην ομιλία του ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης.  Απολογιστικά, ακόμα και τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στερούνταν αλληλουχίας και προγραμματισμού, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. Ενώ η συνεχής μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρώτα επέβαλε επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο μισθολογικό καθεστώς, ενώ πρότεινε σε δεύτερο χρόνο τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. «Γι’ αυτό είδαμε και αυτή την τεράστια ύφεση,» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια των προγραμμάτων ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε ειδική μνεία στο τεράστιο κενό εμπιστοσύνης με τους εταίρους, ενώ χαρακτήρισε το τρίτο πρόγραμμα «προϊόν των καταστροφικών διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ