Φον ντερ Λάιεν στο ΕΚ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και την κοινή άμυνα

Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας ωθεί την ΕΕ στο να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή της, προσδιορίζοντας την απεξάρτηση της από τα στερεά καύσιμα που εισάγει, ενώ στόχος μέσω και της στρατηγικής πυξίδας είναι να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα της ΕΕ, τόνισε στον απολογισμό της διετούς δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκαινιάζοντας με τους ευρωβουλευτές τον νέο τρόπο συζήτησης με την «ώρα των ερωτήσεων», όπου τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να θέτουν συγκεκριμένες ερωτήσεις σε επίκαιρα ζητήματα στους αρμοδίους της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερωτήσεις 13 ευρωβουλευτών ανακοίνωσε καταρχήν ότι ο επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν ενημέρωσε τις ουγγρικές αρχές για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «προχωρήσει στο επόμενο βήμα» και να «δρομολογήσει επίσημα τον μηχανισμό όρων του κράτους δικαίου » για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ, κυρίως λόγω ανησυχιών για διαφθορά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εκταμίευση κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης για την Πολωνία, η Πρόεδρος τόνισε ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος εξακολουθεί να αποτελεί μείζον μέλημα στην Πολωνία. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Πολωνίας εξακολουθούν να είναι, όπως προτάθηκαν από το Δικαστήριο της ΕΕ και προβλέπουν ​​διάλυση του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας, μεταρρύθμιση του πειθαρχικού καθεστώτος και επανεγκατάσταση παράνομα απολυμένων δικαστών.

Επιτακτική ανάγκη υλοποίησης της Πράσινης Συμφωνίας

Η ίδια επιβεβαίωσε στους ευρωβουλευτές ότι εκτός από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπήρχε μια «εξίσου σοβαρή κλιματική κρίση στο παρασκήνιο». Τόνισε ότι οι «τελευταίες φρικτές τέσσερις με έξι εβδομάδες» απλώς επιβεβαίωσαν για την ΕΕ πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει η πράσινη συμφωνία και να απαλλαγεί από την «άσχημη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα». Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν πλέον μια «στρατηγική επένδυση στην ασφάλεια», τόνισε.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Όσον αφορά τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, την ενεργειακή της ανεξαρτησία και την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της κοινής δράσης της ΕΕ για την προμήθεια νέων καναλιών αερίου και επεσήμανε ανάλυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Τέλος, επαίνεσε τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων, επιβεβαίωσε την δέσμευση της ΕΕ για οικονομική βοήθεια σε χώρες που δέχονται πολλούς πρόσφυγες και μίλησε για τον σχεδιασμό της εκδήλωσης «Stand up for Ukraine» που θα πραγματοποιηθεί μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στις 9 Απριλίου στη Βαρσοβία.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε επίσης για τα μεσοπρόθεσμα σχέδια που αφορούν την αναθεώρηση του ισχύοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, την πρόοδο στη νομοθεσία για την κοινωνική πολιτική, συγκεκριμένα για την αντασφάλιση της ανεργίας, τη μείωση της φτώχειας και την οδηγία για τον κατώτατο μισθό. Ζητήθηκε επίσης περισσότερη «φορολογική δικαιοσύνη» και ρώτησαν για ποιο λόγοι δεν δίδεται προτεραιότητα στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων ακόμη περισσότερο τώρα που ήταν σαφές ότι υπονόμευαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στρασβούργο/Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος