Φον ντερ Λάιεν – Σ. Μισέλ στην ΕΡΤ για συμφωνία: «Ισχυρή η βούληση» και «σημάδι ενωμένης προσέγγισης» στην ΕΕ

Για την ύπαρξη «ισχυρής βούλησης» για επίτευξη συμφωνίας στην ενέργεια έκανε λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας ότι αφενός «διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προτεραιότητες» αφετέρου είναι σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, και σχετικά με το γιατί πήρε τόσο πολύ να υπάρξει συμφωνία και εάν θα μπορούσαν να κατηγορήσουν κάποια κράτη μέλη για πιο εγωιστική συμπεριφορά σε σχέση με άλλα παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε τέτοια κρίση, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι έγιναν «πολύ έντονες, αλλά πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και υπήρχε ισχυρή βούληση, το νιώθαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να φτάσουμε σε κοινό συμπέρασμα».

Αναφορικά με το τι κατάφεραν να πετύχουν οι 27 ηγέτες υπογράμμισε ότι «η κοινή αγορά είναι μεγάλο βήμα μπροστά, είναι οι κανόνες κοινής χρήσης του φυσικού αερίου, οι συμφωνίες αλληλεγγύης και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση σοβαρής διακοπής. Είναι το ζήτημα των υπερβολικών τιμών και πώς να τις περιορίσουμε.Υπάρχουν δύο διαφορετικά μοντέλα στο τραπέζι πάνω στα οποία θα εργαστούμε. Το ένα είναι το επίπεδο του TTF και το άλλο αφορά στο φυσικό αέριο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια».

«Μετά έχουμε στην κορυφή το μεγάλο ζήτημα της επένδυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη για να τις προετοιμάσουμε για το μέλλον, έτσι ώστε να τις βοηθήσουμε να καλύψουν αυτό το δύσκολο διάστημα των υψηλών τιμών ενέργειας, να μπορέσουν να προχωρήσουν και να εκσυγχρονιστούν» επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «Όλοι είμαστε εξαιρετικά σοβαροί. Και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, δύσκολο ζήτημα, περίπλοκο ζήτημα.

Είμαστε όλοι πολύ ξεκάθαροι για το τι αποφασίζουμε, γιατί αυτό που αποφασίσαμε είναι το πολύ ισχυρό πλαίσιο και θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο για να επιτύχουμε τον στόχο για τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι».

«Γνωρίζαμε ότι θα ήταν ένα δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε συμφωνία μόνο σε μερικές ώρες κατά την γνώμη μου είναι πολύ ισχυρό σημάδι μιας ενωμένης προσέγγισης και της αποφασιστικότητας να ενεργήσουμε μαζί με ευρωπαϊκό τρόπο» υπογράμμισε.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος