Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά

Στα βήματα για την ασφάλεια της ΕΕ εστίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Όπως σημείωσε, «η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά» προσθέτοντας ότι τις ερχόμενες εβδομάδες η Επιτροπή θα υποβάλλει προτάσεις για την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική βιομηχανικής άμυνας.  

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  υπογράμμισε επίσης ότι στην άμυνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και έκανε λόγο για «μοχλό της καινοτομίας», ενώ επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας χαρτοφυλακίου επιτρόπου άμυνας στην επόμενη Επιτροπή.

Τόνισε ότι «οι κίνδυνοι του πολέμου δεν πρέπει να είναι υπερβολικοί, αλλά πρέπει είμαστε προετοιμασμένοι. Αυτό ξεκινά με την επείγουσα ανάγκη για ανοικοδόμηση, αναπλήρωση και εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών», σημειώνοντας την ανάγκη για μεγάλη ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Στα δύο τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει δείξει και αποδείξει ότι θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί. Και έχουμε δείξει και αποδείξει επίσης ότι μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη δεν είναι απλώς ευχολόγιο. Η ευρωπαϊκή κυριαρχία θα ενισχύσει τις εταιρικές μας σχέσεις» συμπλήρωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι σύντομα η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε παράλληλα και για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» για την αντιμετώπιση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η ναυτική αποστολή «Ασπίδες» για την προστασία ενάντια στην άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η ελευθερία ναυσιπλοΐας χρησιμεύει ως θεμέλιο του παγκόσμιου εμπορίου» υπογράμμισε. Και τα κράτη μέλη ενίσχυσαν τη δράση τους στις αμυντικές δαπάνες επίσης.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί γραφείο για την αμυντική καινοτομία στο Κίεβο κάτι το οποίο θα φέρει «την Ουκρανία όλο πιο κοντά στην Ευρώπη και θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Ουκρανίας».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι είναι η ώρα να ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τη χρήση των κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία. 

Ανταπόκριση, Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος