Φον ντερ Λάιεν: Η ενίσχυση της συνεργασίας για τις επιστροφές και την επανεισδοχή είναι ακόμη ένα κεντρικό στοιχείο της απάντησής της ΕΕ

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει προτάσεις στα τέλη του επόμενου μήνα για την επικαιροποίηση του νομοθετικού  πλαισίου για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης για τη διακίνηση μεταναστών αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, αύριο 26 και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων και της πρόληψης των παρατύπων αναχωρήσεων.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «προτεραιότητά μας θα πρέπει επίσης να είναι η καθιέρωση μιας στρατηγικής και αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο. Ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, φιλοξενεί αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και έχουμε την ευθύνη να την υποστηρίξουμε. Επίσης, οι πιέσεις στους εταίρους που βρίσκονται στην άμεση γειτνίασή μας κινδυνεύουν να επιδεινωθούν και ως εκ τούτου η συνεχής υποστήριξη και η δέσμευση με την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάειν επισημαίνει ότι η ενίσχυση της συνεργασίας για τις επιστροφές και την επανεισδοχή είναι ακόμη ένα κεντρικό στοιχείο της απάντησής της ΕΕ στις παράτυπες μετακινήσεις και το ισχυρότερο αποτρεπτικό εργαλείο.

«Η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών παραμένει μια πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο αποκάλυψαν την ανάγκη να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία επιβολής του νόμου και η ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και να ενταθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών» σημειώνει.

Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει η πρόεδρος της Επιτροπής, μέχρι το τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους, υπήρξαν 290.000 αποφάσεις επιστροφής και σχεδόν 64.000 πραγματικές επιστροφές, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό μερίδιο των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν παραμένει χαμηλό στο 22%. «Για να αυξηθούν ουσιαστικά αυτά τα στοιχεία, είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν πόρους και ικανότητες από κοινού στο πλαίσιο ενός κοινού συστήματος επιστροφών της ΕΕ» τονίζει.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί σε ομάδες με τα κράτη μέλη για στοχευμένες δράσεις επιστροφής.

«Θα αναπτύξουμε έναν οδικό χάρτη που θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην (1) διασφάλιση ότι οι αποφάσεις επιστροφής εκδίδονται ταυτόχρονα με τις αρνητικές αποφάσεις για το άσυλο (2) διασφαλίζοντας συστηματικά την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων επιστροφής και τις επακόλουθες ενέργειες επιβολής καθώς και στη (3) διεξαγωγή κοινών ενεργειών αναγνώρισης, μεταξύ άλλων μέσω δικτύου αξιωματικών συνδέσμων στις χώρες προέλευσης» συμπληρώνει.

Ταυτόχρονα, εστιάζει στο ότι η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της και «να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τους καθώς και τις δικές μας, με ολοκληρωμένο τρόπο», ενώ έκανε κάνει αναφορά στο μνημόνιο συναντίληψης με την Τυνησία.  

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την προσαρμοσμένη προσέγγισή μας για την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων που μπορούν να καταδείξουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον της συνεργασίας με την ΕΕ για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης που θέτει τόσες πολλές ζωές σε κίνδυνο. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές. Ειδικότερα, στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού, πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε τη συνεργασία μας για τη διαχείριση της μετανάστευσης με τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία με βάση μια συνολική προσέγγιση» υπογραμμίζει τέλος η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος