Φον Ντερ Λάιεν: Αλληλεγγύη της ΕΕ σε κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία

Βρυξέλλες – Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριζε πάντα τα κράτη-μέλη όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία όσον αφορά στο μεταναστευτικό σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τονίζοντας παράλληλα, ότι «τα στηρίζει σε αυτή την δύσκολη κατάσταση στα σύνορα».

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, για το πώς θα μπορέσει η ΕΕ να στηρίξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, όταν το μεταναστευτικό έχει γίνει πιο πολύπλοκο ζήτημα με το να είναι στο επίκεντρο κράτη μέλη τα οποία έχουν διαφορετικές ανάγκες, όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία από την μία πλευρά, η Ελλάδα και η Κύπρος από την άλλη πλευρά, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «η ΕΕ πάντα υποστήριζε πάντα αυτά τα κράτη μέλη και τα στηρίζει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση στα σύνορα. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Προσέθεσε ότι « ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον έχουν επισκεφθεί πολλές φορές αυτά τα κράτη μέλη για να έχουν τη δική τους εικόνα για το πώς θα βοηθήσουν. Έχουμε στείλει την  FRONTEX,  την EASO, την υπηρεσία για να στηρίξουμε τη διαχείριση στα σύνορα και φυσικά υπάρχει χρηματική στήριξη για καλύτερη διαχείριση των συνόρων. Αυτή είναι πολύ πρακτική δουλειά στα σημεία που είναι σε εξέλιξη».

«Εν συνεχεία, υπήρξε συμφωνία που υπάρχει στα συμπεράσματα, σύμφωνα με την οποία θα εξετάσουμε τα απαραίτητα νομικά μέτρα για να βελτιώσουμε την κατάσταση: Για παράδειγμα το ένα είναι ότι εξετάζουμε τον κώδικα συνόρων της Σένγκεν, o oποίος θα βρίσκεται οπωσδήποτε στο τραπέζι ως νέα πρόταση, αλλά εκεί υπάρχουν προβλέψεις κατά της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης που βλέπουμε αυτή τη στιγμή και φυσικά υπάρχει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» επισήμανε και υπογράμμισε ότι « αυτό είναι το πιο σημαντικό νομικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε και με το οποίο πρέπει να εργαστούμε».

Σ. Μισέλ: Καταδικάζουμε τη χρήση της παράτυπης μετανάστευσης από τρίτες χώρες

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όταν δεν είμαστε ενωμένοι, είμαι πιο αδύναμοι. Όταν είμαστε ενωμένοι. Όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε, τις δυσκολίες. Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις και είναι σημαντικό το να μπορούμε να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες και όλες τις καταστάσεις».

«Από την άλλη, συλλογικά καταδικάζουμε τη χρήση από τρίτες χώρες, της παράτυπης μετανάστευσης ως υβριδικές απειλές εναντίον ορισμένων εκ των κρατών μελών. Είναι επίσης σημαντική η ενδυνάμωση των εργαλείων μας για να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος