Εκατοντάδες φοιτητές του Χάρβαρντ διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το πανεπιστήμιο, ενώ ακόμη πιο αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον χιλιάδων σπουδαστών από το εξωτερικό, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση παγώνει τα νέα ραντεβού για την έκδοση φοιτητικής βίζας.
Σε αντίγραφο υπομνήματος που έστειλε στις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ζητεί να σταματήσει ο προγραμματισμός νέων ραντεβού «μέχρι να δοθούν περαιτέρω οδηγίες» στο πλαίσιο προετοιμασίας για αυστηροποίηση των ελέγχων στα προφίλ που έχουν οι αιτούντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Στόχος, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ κατανοούν τον νόμο, ότι δεν έχουν εγκληματικούς σκοπούς», εξήγησε η εκπρόσωπος τουΣτέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
«Oποιος κι αν είσαι, θα σε ερευνήσουμε. Κάθε έθνος θα πρέπει να παίρνει στα σοβαρά ποιος θέλει να έρθει (στη χώρα). Οπότε, αν πρόκειται να υποβάλεις αίτηση για βίζα, ακολούθησε την κανονική διαδικασία. Περίμενε να σε ερευνήσουν και από εκεί συνεχίζουμε», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτεί από όλους τους ξένους φοιτητές που υποβάλλουν αίτηση για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποβάλλονται σε έλεγχο των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκατοντάδες αλλοδαποί φοιτητές στις ΗΠΑ είδαν να ακυρώνονται οι βίζες τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ άλλοι που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί και απειληθεί με απέλαση, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται νόμιμα στο αμερικανικό έδαφος.
Σε ανάρτηση στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «θα νικήσει» σε αυτή την αντιπαράθεση, καθώς ανακοίνωσε ότι θα αφαιρεθούν τρία δισεκατομμύρια δολάρια από επιχορηγήσεις από το Χάρβαρντ και θα δοθούν σε επαγγελματικές σχολές.
🚨 TRUMP: Harvard should NOT have 30% foreign students. We have Americans who want to go there and can’t because of it. 🔥 pic.twitter.com/GczBdVXRl0
— johnny maga (@_johnnymaga) May 25, 2025
Ο Τραμπ έχει ήδη αναστείλει επιδοτήσεις ύψους άνω των δύο δισεκ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να ανασταλούν κάποια ερευνητικά προγράμματα.
«Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς είναι τα κίνητρα (της κυβέρνησης), αλλά γνωρίζω ότι κάποιοι άνθρωποι επιδίδονται σε πολιτισμική μάχη», αντέδρασε ο πρύτανης του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κρατικό ραδιόφωνο NPR.
Η NAFSA (Ένωση Διεθνών Εκπαιδευτικών), οργανισμός υπεράσπισης των ξένων φοιτητών, καταδίκασε την απόφαση.
Ομοσπονδιακός δικαστής την περασμένη εβδομάδα εμπόδισε προσωρινά την κυβέρνηση Τραμπ να ανακαλέσει την ικανότητα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να εγγράφει ξένους φοιτητές, εγκρίνοντας το αίτημα έκτακτης ανάγκης του πανεπιστημίου , αφού το πανεπιστήμιο μήνυσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατηγορώντας την κυβέρνηση για αντισυνταγματικά αντίποινα επειδή αρνήθηκε να συνθηκολογήσει στις απαιτήσεις του Τραμπ.
Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να τερματίσουν συμβόλαια 100 εκατομμυρίων με το Χάρβαρντ, ομοσπονδιακούς αξιωματούχους προμηθειών, την οποία έλαβε το POLITICO, ο Josh Gruenbaum, επίτροπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προμηθειών στη Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών.
Πηγή: Politico
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος