Καθώς η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα έχει καταστεί αναπόφευκτη, η ζήτηση για μπαταρίες συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη. Όμως, ακόμη και όταν τα ηλεκτρικά οχήματα διαφημίζονται ως πιο πράσινα, τόσο η προμήθεια όσο και η απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες έχουν εγείρει ερωτήματα.
Τώρα το BBC αναφέρει ότι η φινλανδική εταιρεία παραγωγής χαρτοπολτού και χαρτιού Stora Enso, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ιδιωτικών δασών στον κόσμο, έχει προσλάβει μηχανικούς για να εξερευνήσουν μια δελεαστική λύση: χρησιμοποιώντας ένα πολυμερές που βρίσκεται στα δέντρα που ονομάζεται λιγνίνη ως βασικό συστατικό στις μπαταρίες, σύμφωνα με το Futurism.
Οι περισσότερες μπαταρίες περιέχουν ηλεκτρόδια, τα οποία διευκολύνουν τη ροή φορτισμένων σωματιδίων που ονομάζονται ιόντα.
Τα ιόντα αποθηκεύονται περισσότερο ή λιγότερο στην άνοδο όταν φορτίζεται μια μπαταρία και απελευθερώνονται μέσω της καθόδου όταν η μπαταρία αποφορτίζεται για να παρέχουν ισχύ. Επειδή η λιγνίνη περιέχει άνθρακα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αντικαθιστώντας υλικά όπωςο γραφίτης που χρησιμοποιούνται συνήθως σήμερα.
Σύμφωνα με το BBC, η κατασκευή συνθετικού γραφίτη σε θερμοκρασία άνω των 3.000 βαθμών Κελσίου είναι δύσκολη επιλογή.
Αντίθετα, η αποκαλούμενη λύση «Lignode» της Stora Enso προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης λιγνίνης που ανακτάται από απόβλητα κυτταρίνης που παράγονται κατά την κατασκευή χαρτιού και προϊόντων ξύλου.
Ένα πλεονέκτημα είναι ότι αυτή η προσέγγιση, θεωρητικά, δεν θα απαιτούσε την κοπή επιπλέον δέντρων, εφόσον οι δασικές πρακτικές της εταιρείας είναι 100% βιώσιμες, όπως ισχυρίζεται.
Ο επικεφαλής του Lignode Lauri Lehtonen ισχυρίζεται ότι η θέρμανση της λιγνίνης σε μια δομή άνθρακα όπως ο γραφίτης απαιτεί πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον ίδιο τον γραφίτη, εξοικονομώντας ενέργεια στη διαδικασία.
“Δεν νομίζω ότι θα είναι αρκετά μεγάλη αλλαγή στο κόστος ή στην απόδοση για να αντικαταστήσει τον γραφίτη”, δήλωσε ο Wyatt Tenhaeff, καθηγητής χημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, ο οποίος έχει πειραματιστεί με λιγνίνη.
Ωστόσο, ο Tenhaeff πιστεύει ότι η λιγνίνη είναι «πραγματικά δροσερή» και διαπίστωσε ότι θα μπορούσε πράγματι να χρησιμοποιηθεί με δυνητικά χαμηλότερο κόστος.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος