Φινλανδία: Εγκανιάζει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, αλλά και φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

Λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία εγκαινιάζει το πρώτο νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης από το 1980 αλλά και το μεγαλύτερο στην ήπειρο, παράλληλα με την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία, που προορίζεται κυρίως για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 (OL3), αναμένεται να καλύψει περίπου το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, ενώ οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας έληξαν τον περασμένο Μάιο.

Την ίδια ώρα η φινλανδική Συνοριακή Φρουρά παρουσίασε τα τρία πρώτα χιλιόμετρα του φράχτη που θα ανεγερθεί στην Πέλκολα , μια ήσυχη παραλίμνια πόλη με περίπου 25.000 ανθρώπους.

Φινλανδία: Εγκανιάζει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, αλλά και φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

Τα σύνορα των 1.340 χιλιομέτρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία είναι τα μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατασκευή του συνοριακού φράχτη είναι πρωτοβουλία της συνοριακής φρουράς. Ο κύριος σκοπός του ύψους τριών μέτρων (10 ποδιών) χαλύβδινου φράχτη με προέκταση από συρματοπλέγματα στην κορυφή είναι να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση από τη Ρωσία.

Το 2015-2016, η Μόσχα υποκίνησε ρεκόρ αιτούντων άσυλο σε σημεία διέλευσης της βόρειας Φινλανδίας στην περιοχή της Αρκτικής Λαπωνίας. Οι ρωσικές αρχές εθεάθησαν να εισάγουν σκόπιμα χιλιάδες αιτούντες άσυλο – κυρίως από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής – σε αυτά τα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Το πιλοτικό τμήμα του φράχτη έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι αυτό το καλοκαίρι, ενώ θα στη νοτιοανατολική Φινλανδία αλλά και βόρεια της Αρκτικής στη Λαπωνία.

Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει συνολικά 380 εκατομμύρια ευρώ και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2026.

Πηγή: Reuters

Σχετική είδηση: Γερμανία: Το τέλος των πυρηνικών εργοστασίων – Πανηγυρισμοί οικολόγων και σκεπτικισμός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος