Φιλόδοξο το πρόγραμμα ανάπτυξης της Κίνας για το 2024

Σύνοψη
  • Φιλόδοξοι στόχοι οικονομικής ανάπτυξης με παράλληλη αύξηση αμυντικών δαπανών.
  • Περιλαμβάνονται και μέτρα ενάντια στη δημογραφική κρίση.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ ανακοίνωσε σήμερα τους φιλόδοξους στόχους οικονομικής ανάπτυξης της χώρας του για το 2024, προσδιορίζοντας περίπου στο 5% την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε την προώθηση του μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και την εξάλειψη των κινδύνων που τροφοδοτούνται από τους πτωχευμένους κατασκευαστές ακινήτων.

Φιλόδοξο το πρόγραμμα ανάπτυξης της Κίνας για το 2024
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (AP Photo/Ng Han Guan)

Παρουσιάζοντας την αναφορά του στην ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του νομοθετικού σώματος της Κίνας, ο Λι επεσήμανε επίσης την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ασκώντας ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην Ταϊβάν.

Ο στόχος ανάπτυξης είναι παρόμοιος με τον περυσινό, όμως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί επισημαίνουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η άνιση ανάπτυξη της Κίνας κατά το περασμένο έτος αποκάλυψε τις βαθιές διαρθρωτικές ανισορροπίες της ασιατικής χώρας, από την αδύναμη κατανάλωση των νοικοκυριών έως τις ολοένα και χαμηλότερες αποδόσεις των επενδύσεων.

Στην Κίνα η χρονιά ξεκίνησε με σημαντικές υποχωρήσεις στο χρηματιστήριο και αποπληθωρισμό σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09. Η κρίση κατοικίας και τα προβλήματα από τα υπέρογκα χρέη χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να ταλανίζουν την οικονομία, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση ώστε να αναπτύξει νέα εργαλεία οικονομικής πολιτικής.

Δεν παρουσιάστηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις διαρθρωτικές αλλαγές που σκόπευε να εφαρμόσει ο ασιατικός γίγαντας, ωστόσο ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι η σταθερότητα είναι η βάση για ό,τι γίνεται και ότι θα διαμορφωθούν σχέδια ανάπτυξης για κβαντικούς υπολογιστές, μεγάλα δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης εθνικής τεχνολογικής αυτάρκειας.

Ο Λι αναγνώρισε ότι η επίτευξη του στόχου δεν θα είναι εύκολη, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια υπεύθυνη δημοσιονομική στάση και μια συνετή νομισματική πολιτική, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης και των εισοδημάτων, καθώς και την πρόληψη και εκτόνωση των οικονομικών κινδύνων.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 4,6% για την Κίνα το 2024.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπη με μια δημογραφική κρίση, που απειλεί και τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ο κεντρικός σχεδιασμός της κινέζικης οικονομίας παρέχει υποσχέσεις για βελτιωμένες πολιτικές υποστήριξης του τοκετού, με αυξήσεις των επιδομάτων, αλλά και των βασικών συντάξεων για τον συνεχώς  αυξανόμενο ηλικιωμένο πληθυσμό.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος