Φιλιππίνες: Πρώτο πόρισμα για 52 θανάτους στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ρ. Ντουέρτε- Εκκρεμεί η διερεύνηση χιλιάδων περιπτώσεων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον φόνο 52 ατόμων από την αστυνομία στη διάρκεια της πενταετούς εκστρατείας κατά των ναρκωτικών. Το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση της αστυνομίας των Φιλιππίνων, ότι τα χιλιάδες θύματά της ήταν έμποροι ναρκωτικών που αντιστάθηκαν στη σύλληψη.

Σε πολλές από τις υποθέσεις που εξέτασε το υπουργείο Δικαιοσύνης τα θύματα δεν είχαν ίχνη πυρίτιδας στα χέρια τους ή δεν είχαν καν όπλο στην κατοχή τους. Επίσης ανέφερε ότι η αστυνομία έκανε χρήση υπερβολικής βίας, πυροβόλησε τους υπόπτους από πολύ κοντινή απόσταση, ενώ έλλειπαν από τους φακέλους οι σχετικές ιατρικές και αστυνομικές εκθέσεις. Οι υποθέσεις αυτές θα εξεταστούν περαιτέρω και ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον αστυνομικών, επεσήμανε το υπουργείο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μενάρδο Γκεβάρα όταν ρωτήθηκε αν η έρευνα θα επεκταθεί στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, απάντησε: «εφόσον το επιτρέψουν ο χρόνος και οι πόροι, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει και αυτές τις χιλιάδες άλλες υποθέσεις».

Η δημοσίευση του σημερινού πορίσματος αποτελεί σπάνια παραδοχή από την πλευρά του κράτους ότι ενδέχεται να υπήρξαν παραβιάσεις στη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Οι Φιλιππίνες δέχονται πιέσεις από τον ΟΗΕ να ερευνήσουν τις καταγγελίες για συστηματικούς φόνους υπόπτων για ναρκωτικά, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι θα ερευνήσει την αιματηρή εκστρατεία του Ντουτέρτε.

Επισήμως η αστυνομία στις Φιλιππίνες έχει σκοτώσει περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών, αν και ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι πολλές χιλιάδες χρήστες ναρκωτικών εκτελέστηκαν από μυστηριώδεις ενόπλους. Η αστυνομία αρνείται ότι εμπλέκεται σε αυτούς τους φόνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος