Φιλιππίνες: Διαμαρτυρία στον Κινέζο πρεσβευτή για ναυτικό επεισόδιο σε  αμφισβητούμενα ύδατα  

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε  ότι υπέβαλε διπλωματική καταγγελία και κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή στη Μανίλα, Huang Xilian, λόγω πολλών επεισοδίων μεταξύ κινεζικών και φιλιππινέζικων πλοίων σε αμφισβητούμενα ύδατα το Σαββατοκύριακο.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Teresita Daza, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μανίλα ότι κινεζικά πλοία χρησιμοποίησαν κανόνια νερού εναντίον πλοίων των Φιλιππίνων το Σάββατο και την Κυριακή σε ύδατα που η Μανίλα θεωρεί εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της, χαρακτηρίζοντάς το «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».»

Ένα πρώτο περιστατικό συνέβη το Σάββατο κοντά στο σύμπλεγμα Mansiloc (Ατόλη Scarborough), που βρίσκεται περίπου 220 χιλιόμετρα από το νησί Luzon των Φιλιππίνων και το δεύτερο έλαβε χώρα την Κυριακή στην περιοχή της αμμουδιάς Ayungin, περίπου 184 χιλιόμετρα δυτικά στο Φιλιππινέζικο νησί Palawan, και τα δύο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Η χρήση κανονιών νερού από την Κίνα είναι ενέργειες κατά των πλοίων των Φιλιππίνων που εκτελούν νόμιμες δραστηριότητες στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία των Φιλιππίνων και αποτελούν απειλή για την ειρήνη, την καλή τάξη και την ασφάλεια», είπε η Daza.

Η εκπρόσωπος των Φιλιππίνων ανέφερε ότι οι εργασίες εφοδιασμού που πραγματοποιήθηκαν από τα πλοία εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αυτής της χώρας.

Η Daza υπενθύμισε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε υπέρ της χώρας της το 2016 στη διαμάχη κυριαρχίας που διατηρεί με το Πεκίνο σε σχέση με αυτήν την ατόλη και άλλα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ferdinand Marcos Jr., κατήγγειλε χθες με αποφασιστικότητα τα γεγονότα».

Οι δύο χώρες διατηρούν μια σύγκρουση για την κυριαρχία πολλών νησιών και ατόλων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν στο σύνολο της και όπου επίσης αμφισβητεί εδάφη και θαλάσσια κυριαρχία με τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων ενισχύει την αμυντική του συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανατρέπει την προσέγγιση με το Πεκίνο που προώθησε ο προκάτοχος του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Πηγή: EFE

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος