Φιλανδία: Υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 απο την Ευρωπαία Επίτροπο για τις Διεθνείς Συνεργασίες

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Διεθνείς Συνεργασίες, η Φινλανδή Jutta Urpilainen, ανακοίνωσε την Κυριακή την πρόθεση της να είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα της, κάτι που σημαίνει μια ακόμη παραίτηση από την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Jutta Urpilainen δήλωσε, σε ομιλία της στο Τάμπερε (νότια), ότι είναι «έτοιμη να είναι υποψήφια» του Φινλανδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και να συμμετάσχει στην προεδρική εκστρατεία που ξεκινά στις 2 Δεκεμβρίου.

Οι προεδρικές εκλογές της Φινλανδίας θα διεξαχθούν στις 28 Ιανουαρίου 2024, με πιθανό δεύτερο γύρο στις 11 Φεβρουαρίου.

Η επίτροπος παίρνει «άδεια χωρίς αποδοχές», με την «επιλογή να επιστρέψει» στην ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία εάν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Balazs Ujvari.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, άλλη επίτροπος θα αναλάβει προσωρινά τις ευθύνες της, πρόσθεσε.

H Φινλανδή επίτροπος βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με μια άλλη εμβληματική προσωπικότητα της Επιτροπής, τη Δανή Margrethe Vestager , η οποία αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία τον Σεπτέμβριο για να συμμετάσχει στην προεκλογική καμπάνια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψει στο λειτουργία σε περίπτωση αστοχίας.

Η πρώην Βουλγάρα Επίτροπος Μαρία Γκάμπριελ (Πολιτισμός) και ο Ολλανδός Επίτροπος Φρανς Τίμερμανς (υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία) παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους τον Μάιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα για να εμπλακούν στην εθνική πολιτική.

Η Μαρία Γκάμπριελ, σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αντικαταστάθηκε στην Επιτροπή από τη συμπατριώτισσά της Ιλιάνα Ιβάνοβα. Ο Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου στην Ολλανδία, αντικαταστάθηκε στις Βρυξέλλες από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος