Φινλανδία-ΗΠΑ: Υπογραφή συμφωνίας ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας

Η Φινλανδία υπέγραψε συμφωνία χθες Δευτέρα για την ενίσχυση της στρατιωτικής της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ημέρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για συγκέντρωση ρωσικού στρατού ως απάντηση στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, γράφει το AFP.

Η συμφωνία, η οποία επισημοποιεί στενότερους δεσμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Ελσίνκι, χαιρετίστηκε από τον Φινλανδό Υπουργό Άμυνας Antti Hakkanen ως «ένα ισχυρό σημάδι της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμυνα της Φινλανδίας και όλης της Βόρειας Ευρώπης».

«Δεν περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να φροντίσουν για την άμυνα της Φινλανδίας», πρόσθεσε ο Antti Hakkanen. «Αλλά αυτή η συμφωνία βελτιώνει σημαντικά την ικανότητά μας να ενεργούμε μαζί σε όλες τις καταστάσεις», δήλωσε επίσης κατά την υπογραφή της συμφωνίας στην αμερικανική πρωτεύουσα μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Antony Blinken.

Η Φινλανδία, η οποία απέκρουσε μια σοβιετική εισβολή τον χειμώνα του 1939-40, απέφευγε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για δεκαετίες από φόβο μήπως αναστατώσει τον γειτονικό της γίγαντα. Αλλά οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Φινλανδία, που ανησυχούσε για την ασφάλεια της, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

Την Κυριακή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι «προπονεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ» και δήλωσε ότι αυτή η ένταξη θα δημιουργήσει «προβλήματα» όπου «δεν υπήρχαν».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής περιοχής κοντά στη Φινλανδία, ενώ οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Φινλανδία «γνωρίζει σχεδόν καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται για την Ουκρανία».

«Το 1939, οι Φινλανδοί αντιμετώπισαν επίσης μια ρωσική εισβολή και απέδειξαν ότι ένα ελεύθερο έθνος μπορεί να προβάλει μια απίστευτα ισχυρή αντίσταση», είπε ο Antony Blinken.

«Η ιστορία σας μας υπενθυμίζει επίσης γιατί είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Antony Blinken και η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών, Elina Valtonen, ανανέωσαν την υποστήριξή τους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκίνησε την υποψηφιότητά της μαζί με τη Φινλανδία, αλλά η διαδικασία ένταξης της οποίας καθυστερεί επί του παρόντος από την Τουρκία.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος