Φινλανδία: Ανοίγει μέρος των συνόρων της με τη Ρωσία

Η Φινλανδία θα ανοίξει ξανά μέρος των συνόρων της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, αφού έκλεισε πλήρως αυτά τα σύνορα τον Νοέμβριο, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι ενορχηστρώνει μια μεταναστευτική κρίση στις πύλες της, αναφέρει το AFP.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα ανατολικά σύνορα, εκτός από δύο συνοριακούς σταθμούς», αυτό στη Βααλιμάα (νότια) και στη Νιιράλα (νότια), δήλωσε ο πρωθυπουργός, Petteri Orpo κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτά τα δύο συνοριακά σημεία διέλευσης θα λειτουργήσουν ξανά από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.

«Η κυβέρνηση θα κλείσει ξανά όλα τα σύνορα εάν συνεχιστεί η εργαλειοποιημένη μετανάστευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φινλανδικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Σχεδόν 1.000 αιτούντες άσυλο, κυρίως από τη Σομαλία, το Ιράκ και την Υεμένη, έχουν παρουσιαστεί από τις αρχές Αυγούστου σε συνοριακά σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές.

Το Ελσίνκι κατηγορεί τη Μόσχα ότι άφησε σκόπιμα αυτούς τους μετανάστες να περάσουν και καταγγέλλει μια «υβριδική επίθεση» με στόχο την αποσταθεροποίηση της Φινλανδίας.

Το Κρεμλίνο απέρριψε αυτές τις κατηγορίες στα τέλη Νοεμβρίου, λέγοντας ότι η ρωσική συνοριακή αστυνομία εκτελούσε μόνο το «καθήκον» της.

«Σύμφωνα με την αξιολόγηση των αρχών, η απειλή μιας εργαλειοποιημένης μετανάστευσης εξακολουθεί να υφίσταται και είναι πιθανό η Ρωσία να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της», επέμεινε ο Petteri Orpo

«Χωρίς την άρση αυτών των περιορισμών (κλείσιμο των συνόρων), δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν υπάρχει αλλαγή προς το καλύτερο», είπε.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος