Φατίχ Ντονμέζ: Το τέταρτο γεωτρύπανο φτάνει στη Μερσίνα

Το τέταρτο γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας θα φτάσει στον προορισμό του στο λιμάνι Τασουτζού στη Μερσίνα στις 19 Μαΐου, δήλωσε σήμερα σε ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος συμμετείχε στην τρίτη συνάντηση Εθνικών Τεχνολογιών στη Βιομηχανία Πετρελαίου (PEMT’22), που διοργάνωσε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) στην Κωνσταντινούπολη.

Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Μερσίνας για περίπου δύο μήνες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη του άσκηση γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Ντονμέζ. Το νέο αυτό σκάφος είναι έβδομης γενιάς, βαθέων υδάτων, ένα επίπεδο υψηλότερο από τα άλλα τρία πλοία γεωτρητικά πλοία, Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ που διαθέτει η Τουρκία.

Η προσθήκη στον στόλο μας αποτελεί μέρος της εθνικής πολιτικής για την προώθηση της τεχνολογίας και τη χρήση τοπικού εξοπλισμού για ενεργειακά έργα, είπε ο Ντονμέζ προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει θέσει την τεχνολογική της ανεξαρτησία ως βασικό στόχο παράλληλα με την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Ο Ντονμέζ είπε ότι η χώρα του εργάζεται για να βάλει τη σφραγίδα του “Made In Turkiye” σε κάθε στάδιο της ενέργειας, από την παραγωγή έως την τεχνολογία. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, η Τουρκία έχει επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινους πόρους για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή για να περιορίσει τις εισαγωγές, όπως αποδεικνύεται από τη διάδοση των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξήγησε ο Ντονμέζ. «Σήμερα, έχουμε εγχώρια παραγωγή τεχνολογίας σε ποσοστό 75% στην ηλιακή ενέργεια, 65% στην αιολική και βιομάζα και 55% στη γεωθερμική ενέργεια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τοπική εγκατάσταση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, με εξοικονόμηση 123 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (7,9 εκατομμύρια δολάρια) μέσω 113 έργων τοπικής προσαρμογής από το 2019. Η χώρα χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα τεχνολογίας στις γεωτρήσεις, την παραγωγή και τις υπεράκτιες εργασίες.

Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, η Τουρκία έχει δρομολογήσει μεγάλα ενεργειακά έργα για το 2023. Στη Μαύρη Θάλασσα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 10 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων μέχρι στιγμής και οι εργασίες γεώτρησης συνεχίζονται στο ενδέκατο πηγάδι. Οι δοκιμές δείχνουν μέση ημερήσια παραγωγική ικανότητα τριών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά πηγάδι, κατέληξε.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος