Facebook Papers: Τα εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν την οργή και τις διαφωνίες των εργαζομένων σχετικά με τις πολιτικές της εταιρείας

Οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα προβλήματα στην εσωτερική λειτουργία του Facebook φαίνεται να δίχαζαν εδώ και πολύ καιρό τους υπαλλήλους της εταιρείας, σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που διέρρευσε η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην υπάλληλος της εταιρείας, Φράνσις Χάουγκεν.

Οι εργαζόμενοι συχνά αμφισβητούσαν τις προσπάθειες δέσμευσης της εταιρείας και την αποτελεσματικότητα των αλγόριθμων της πλατφόρμας και φαίνεται να εξοργίζονταν με τον χειρισμό των εξτρεμιστικών ομάδων, των διαδηλώσεων για τη φυλετική δικαιοσύνη και της ξένης ανάμειξης και παραπληροφόρησης που συνόδεψαν τις περσινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Πολλοί αναφέρθηκαν στις προσπάθειες του Facebook να καθορίσει τις πολιτικές του απέναντι στους οπαδούς της θεωρίας συνωμοσίας QAnon, τους πολιτικούς που ψεύδονται και τις ομάδες που προωθούν την παραπληροφόρηση. Αν και ορισμένοι υπάλληλοι υποστήριζαν την εταιρεία, άλλοι την επέκριναν, σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσε η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με το POLITICO, το Facebook υπερασπίστηκε την δέσμευσή του για ειλικρινή διάλογο μεταξύ των εργαζομένων και αντέδρασε στην ιδέα ότι κάποιοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με την πλατφόρμα. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο ικανοποιημένο μπορεί να είναι το συνολικό εργατικό δυναμικό του και πώς βλέπει τις εσωτερικές επικοινωνίες των εργαζομένων.

Facebook Papers: Τα εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν την οργή και τις διαφωνίες των εργαζομένων σχετικά με τις πολιτικές της εταιρείας
(AP Photo/Jose Luis Magana, File)

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από σχόλια, αναρτήσεις και επιστολές ορισμένων εργαζομένων του Facebook.

«Ήρθα εδώ με την ελπίδα να επιφέρω αλλαγές και να βελτιώσω την κοινωνία, αλλά το μόνο που έχω δει είναι αδράνεια και αποποίηση ευθυνών».

-Απάντηση εργαζόμενου του Facebook στις αναρτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του επικεφαλής τεχνολογίας Μάικ Σρέπφερ που εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τη βία της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Είμαστε το FB, όχι κάποια αφελής νεοφυής επιχείρηση. Με τους άνευ προηγουμένου πόρους που διαθέτουμε, θα έπρεπε να κάνουμε κάτι καλύτερο».

-Η απάντηση των εργαζομένων του Facebook στις αναρτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του επικεφαλής τεχνολογίας Μάικ Σρέπφερ που εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τη βία της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Τα σχόλια αποτελούν σημαντικό μέρος της παραπληροφόρησης στο FB αλλά εμείς εθελοτυφλούμε όσον αφορά την επιβολή και τη διαφάνεια».

-Σχόλιο υπαλλήλου του Facebook, χωρίς ημερομηνία.

«Δεν είναι φυσιολογικό ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων της ομάδας που προσπαθεί να κάνει την πλατφόρμα ασφαλή, να φεύγει λέγοντας ότι κάνουμε ενεργά τον κόσμο χειρότερο. Κάθε φορά που τίθεται αυτό το θέμα, το αποσιωπούν λέγοντας ότι οι άνθρωποι αλλάζουν δουλειές συνέχεια, αλλά αυτό ΔΕΝ είναι φυσιολογικό».

-Σχόλιο υπαλλήλου του Facebook σε ανάρτηση της 10ης Δεκεμβρίου 2020.

«Πρέπει πραγματικά να ξεπεράσουμε την απροθυμία μας να σταθούμε στο πλευρό της αλήθειας και της πραγματικότητας. Θα πρέπει να αποφύγουμε την κίτρινη δημοσιογραφία».

-Σχόλιο υπαλλήλου του Facebook σχετικά με τις προσπάθειες στα τέλη του 2019 για τον περιορισμό των ξένων παρεμβάσεων.

«Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση του πληροφοριακού μας οικοσυστήματος, χρειαζόμαστε μια επανάσταση και όχι μια εξέλιξη των συστημάτων μας. Αν δεν έχετε αρκετό καλό περιεχόμενο για να το ενισχύσετε, δεν έχει σημασία πόσο υποβαθμίζετε το κακό».

-Σχόλιο υπαλλήλου του Facebook σε απάντηση σε ανάρτηση της 24ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τους αλγορίθμους.

«Ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού είναι να του δείξουμε καλύτερο περιεχόμενο στις πλατφόρμες μας».

-Σχόλιο υπαλλήλου του Facebook σχετικά με τις προσπάθειες στα τέλη του 2019 για τον περιορισμό των ξένων παρεμβάσεων.

«Σε πολλές περιπτώσεις, η τελική κρίση για το αν μια δημοφιλής ανάρτηση παραβιάζει μια συγκεκριμένη γραπτή πολιτική γίνεται από ανώτερα στελέχη και μάλιστα μερικές φορές από τον ίδιο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ωστόσο, εάν οι αποφάσεις μας εφαρμοστούν μέσω μιας γραπτής πολιτικής, τότε δεν είναι σαφές γιατί θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των στελεχών».

-Σχόλιο υπαλλήλου του Facebook σχετικά με τις πολιτικές επιρροές στην πολιτική περιεχομένου, 11 Δεκεμβρίου 2020.

«Τόσες πολλές ιδέες που υποστηρίζονται από την έρευνα, σταματούν. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στη λήψη αποφάσεων με γνώμονα πρώτα την έρευνα».

απάντηση των εργαζομένων του Facebook στις αναρτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του επικεφαλής τεχνολογίας Μάικ Σρόιπφερ που εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τα βίαια επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Οι αποφάσεις πολιτικής περιεχομένου του Facebook επηρεάζονται συνήθως από πολιτικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, αποφεύγουμε να συγκρουστούμε με ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό».

-Σχόλιο υπαλλήλου του Facebook που ανακοίνωσε την αποχώρησή του στις 9 Δεκεμβρίου 2020.

«Παρέχοντας αυτή την ειδική μεταχείριση στους πολιτικούς, εκθέτουμε εν γνώσει μας τους χρήστες σε παραπληροφόρηση, την οποία έχουμε τις διαδικασίες και τους πόρους για να μετριάσουμε».

-Δημοσίευση υπαλλήλου του Facebook στις 10 Μαΐου 2019.

Facebook Papers: Τα εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν την οργή και τις διαφωνίες των εργαζομένων σχετικά με τις πολιτικές της εταιρείας
(Matt McClain/The Washington Post via AP, Pool)

«Το σημερινό σύνολο οικονομικών κινήτρων που δημιουργούν οι αλγόριθμοί μας δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την αποστολή μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε αδρανείς και να συνεχίσουμε να ταΐζουμε τους χρήστες με fast-food, αλλά αυτό λειτουργεί μόνο για λίγο».

-Δημοσίευση υπαλλήλου σχετικά με το αν το Facebook «ανταμοίβει» την οργή, 28 Νοεμβρίου 2018.

«Ξένοι παράγοντες χρησιμοποιούν περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας για πολιτικά και κοινωνικά θέματα για να εκμεταλλευτούν τους χρήστες στις ΗΠΑ. Αυτά τα παραδείγματα είναι τόσο κραυγαλέα και αδόκιμα που η αποτυχία μας να δράσουμε, υπονομεύει την αξιοπιστία των προσπαθειών ακεραιότητας».

-Απόσπασμα από εσωτερική έρευνα του Facebook σχετικά με τις ξένες παρεμβάσεις, 2 Αυγούστου 2019.

«Διαθέτουμε στοιχεία που μπορούν να μας πουν πότε μια δεδομένη αλλαγή στην κατάταξη μιας ανάρτησης, είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα και μπορούμε να εκτιμήσουμε εάν μια ανάρτηση ενισχύει τη ρητορική μίσους ή την παραπληροφόρηση. Ωστόσο, δεν έχουμε τρόπο να υποβιβάζουμε αποτελεσματικά αυτό το περιεχόμενο με στοχευμένο τρόπο… και ακόμη και αν το κάναμε, συχνά δεν θα μπορούσαμε να τις δρομολογήσουμε, εξαιτίας της πολιτικής της εταιρείας».

-Δημοσίευση υπαλλήλου του Facebook το καλοκαίρι του 2019.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που ο Τραμπ ζήτησε την απαγόρευση εισόδου όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Διαπιστώσαμε ότι παραβίαζε την πολιτική της πλατφόρμας, και παρόλα αυτά παρακάμψαμε ρητά την πολιτική και δεν κατεβάσαμε το βίντεο. Υπάρχει μια ευθεία γραμμή που μπορεί να τραβηχτεί από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία της δημοκρατίας. Η ιστορία δεν θα μας κρίνει ευγενικά».

Απάντηση των εργαζομένων του Facebook στις αναρτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του επικεφαλής τεχνολογίας Μάικ Σρόιπφερ που εξέφρασαν τη θλίψη τους μετά τα βίαια επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: POLITICO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος