Φ.Μογκερίνι: Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση λόγω προσφυγικού- Φόβοι για φράχτη στην Αυστρία, στα “όρια” η Γερμανία

Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και στο ύψος των περιστάσεων στην προσφυγική κρίση, προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η ανώτατη Ευρωπαία αξιωματούχος εκφράζει μάλιστα φόβους  ότι  η κρίση θα επιδεινωθεί, με αλυσιδωτές αντιδράσεις της κοινής γνώμης (κάθε χώρας) και των εθνικών κυβερνήσεων, με συνέπειες που ενδέχεται να αποβούν μοιραίες για την ΕΕ.

Ελάχιστες ώρες μετά την προειδοποίηση του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν για τον πρώτο φράχτη εντός της «ζώνης ανοικτών συνόρων» Σένγκεν, ο αριθμός των λεωφορείων που μεταφέρουν πρόσφυγες από τη Σλοβενία στα καταλύματα, μειώθηκε δραματικά.

«Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ώρες μέσα στο κρύο, την υγρασία και το σκοτάδι. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα κατάφεραν να μεταφερθούν οι τελευταίοι πρόσφυγες από τα σύνορα», δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας στο Φράιγιουνγκ.

«Είναι θέμα χρόνου πότε θα παγώσει το πρώτο βρέφος εδώ», προειδοποίησε στο μεταξύ και εκπρόσωπος των μεθοριακών αρχών της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η θερμοκρασία συνεχώς πέφτει και οι υποδομές υποδοχής προσφύγων είναι υπερπλήρεις στο Πασάου, στη γερμανική μεθόριο με την Αυστρία.

 «Η Αυστρία που εβδομάδες πριν κατακεραύνωνε την Ουγγαρία για τον φράχτη, διολισθαίνει σε ανάρμοστη συμπεριφορά, εξωθώντας απροειδοποίητα τους πρόσφυγες μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, προς τα σύνορα μας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

 Φ.Μογκερίνι: Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση λόγω προσφυγικού- Φόβοι για φράχτη στην Αυστρία,  στα “όρια” η Γερμανία

Στη Σλοβενία, με την ελπίδα να περάσει στην Αυστρία, βρίσκεται η αιωνόβια Αφγανή  που πέρασε, μαζί με τα 17 μέλη της οικογένειας της, είκοσι ημέρες προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη.

 «Είχαμε προβλήματα πολλές φορές. Υπέφερα πολύ, έπεσα και χτύπησα, έχω ουλές στο κεφάλι μου», είπε η ηλικίας 105 ετών γυναίκα , ευχαριστώντας δημόσια τον 67χρονο γιό της και τον 19χρονο εγγονό της που την μετέφεραν στην πλάτη τους.

Ανοικτό αφήνει η γερμανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει, λόγω της προσφυγικής κρίσης, το στόχο της επίτευξης ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, κάτι που κατόρθωσε μόνο πέρσι, για πρώτη φορά από το 1969.

Όπως αποκαλύπτει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ανακοινώσει αν θα κρατήσει το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2016, όταν ανακοινώσει τις προβλέψεις για τους φόρους την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, οικονομικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι  χωρίς ισοσκελισμό, η δημοσιονομική εικόνα της χώρας θα θυμίζει «πλημμύρες από φράγμα που κατέρρευσε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος