Ευρωβουλευτές «καρφώνουν» την Καϊλή για ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα της κατάργησης της ταξιδιωτική βίζας για τους πολίτες του Κατάρ

Array

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει κάθε υπόθεση διαφθοράς. Δεν σχολιάζει καμία υπόθεση που είναι σε δικαστική εξέλιξη και συνεργάζεται πλήρως με τις βελγικές αρχές στην έρευνα» για διαφθορά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Τζομ Ντας Γκιγιό. Σχόλιο στην ολομέλεια πρόκειται να κάνει στην έναρξη, η Πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρία του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Έρικ Μάρκαρντ, εισηγητή της επιτροπής LIBE του ΕΚ για το θέμα της άρσης των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κατάρ, η Εύα Καϊλή τον προσέγγισε ενδιαφερόμενη για την απελευθέρωση της βίζας, κάτι το οποίο δεν θεώρησε «τόσο ασυνήθιστο», καθώς η Καϊλή εργάστηκε σε θέματα του Κόλπου. Αυτό που ήταν λίγο ασυνήθιστο, λέει ο Μάρκαρντ στην DW, είναι ότι «ήταν πολύ προφανές ότι ήταν πολύ υπέρ της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στο Κατάρ γρήγορα, με όχι τόσο πολλές προϋποθέσεις, αλλά από την άλλη, δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις άλλες χώρες», Εκουαδόρ, Κουβέιτ και Ομάν.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μάρκαρντ, «δεν είχε άμεση επιρροή στον φάκελο, καθώς δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις της επιτροπής αυτής». Επιβεβαιώνει, όμως ότι η Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, του οποίου το σπίτι επίσης ερευνήθηκε, συμμετείχαν ή ψήφισαν όταν η επιτροπή LIBE ενέκρινε την πρόταση απελευθέρωσης της βίζας.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να συμβεί όταν απουσιάζουν άλλα μέλη της ίδιας παράταξης από την επιτροπή.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Γερμανός εισηγητής συνιστά να επιστρέψει όλος ο φάκελος στην επιτροπή.

Άλλη ευρωβουλευτής, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερμανίδα Σοσιαλίστρια, Καταρίνα Μπάρλεϊ ανέφερε πως η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε ξαφνικά και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης, παρότι δεν είναι μέλος αυτής της επιτροπής και συμπεριφέρθηκε περίεργα. «Κάθισε στο πίσω μέρος της αίθουσας, όπου συνήθως κάθονται μόνο οι υπάλληλοι», είπε η Καταρίνα Μπάρλεϊ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Μακριά από την ομάδα μας. Μπορείτε επίσης να πει κανείς ότι κρυβόταν».

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος