Ευρωβουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την κατασκευή φραχτών – Κατέπεσε η έκθεση των κατευθυντήριων γραμμών στο σύνολό της

Σε έκθεση των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ενωσιακό προϋπολογισμό του 2024 η πλειοψηφία των μελών της ολομέλειας υπερψήφισε τροπολογία του ΕΛΚ που καλεί την Επιτροπή να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη – μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και υποδομών προστασίας των συνόρων των μέσων επιτήρησης συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης και του εξοπλισμού. Δηλαδή την χρηματοδότηση και φραχτών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα με τροπολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη στην επιτροπή προϋπολογισμού η δυνατότητα αυτή δεν είχε περάσει. Ο κύριος Παπαδημούλης  με ανάρτησή του στο τουίτερ  απέδωσε την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας σε πολιτικό τυχοδιωκτισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την συμμαχία του με την ευρωπαΐκή ακροδεξιά και τους συντηρητικούς του ECR.

Για την ακρίβεια του ρεπορτάζ θα πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι ενώ πέρασε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος η έκθεση των κατευθυντήριων γραμμών στο σύνολο της κατέπεσε, εξαιτίας της άρνησης των Σοσιαλιστών να αποδεχτούν την επίμαχη τροπολογία 29.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νεότερες εκθέσεις ως το τέλος του έτους για τον προϋπολογισμό του 2024 και προσώρας εκτιμάται ως δεδομένη και μετρημένη η στάση της ολομέλειας αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων αυστηρότερου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η αναμόρφωση του προϋπολογισμού από την πλευρά της Κομισιόν και ενδεχομένως να υπάρξουν εντονότερες αντιμαχίες τον επόμενο χρόνο όταν θα κρίνονται από την Ευρωβουλή οι ακριβείς προτάσεις χρηματοδότησης.

«Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες». Αυτό τόνισε σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «θλιβερή» την προσπάθεια του κ.Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ «να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη του Έβρου» και σημείωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ.

«Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου» ανέφερε ο κ.Οικονόμου και συμπλήρωσε:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε:

«Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ… Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στα social media, με αφορμή το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτηριστικά έγραψε:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής “οικογένειας” στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος και σε ένα ακόμη θέμα ενάντια στο εθνικό συμφέρον. Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση».

«Κατέπεσε η “τροπολογία @papadimoulis” για μη χρηματοδότηση φράχτη σε Έβρο. @EPPGroup & ΕΕ δίνουν απάντηση. Φυλάμε σύνορα προωθούμε μετανάστευση με κανόνες.@neademokratia σε @Europarl_EN & Κυβέρνηση σε Συμβούλιο συντονισμένα & με σχέδιο αντιμετωπίσαμε τη μεταναστευτική κρίση. Ειδικά με πρωτοβουλίες Med5 και διαδικασία Βίλνιους για αλληλεγγύη προς κράτη υποδοχής και αποτελεσματική φύλαξη συνόρων ΕΕ» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

«Θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση την αυτονόητη υποχρέωσή της να προστατεύσει τα σύνορά της στον #Έβρο, χρηματοδοτώντας τον #φράκτη από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ναι ή όχι;» διερωτάται η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια, στο Στρασβούργο.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος