Έκτακτη σύνοδος των Υπ. Ενέργειας στις 26/10 – Αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» για τις αυξήσεις στην ενέργεια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή να κάνουν επειγόντως την καλύτερη δυνατή χρήση της «εργαλειοθήκης» για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης για την αντιμετώπιση της αύξησης στις τιμές της ενέργειας αναφέρεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Βρυξέλλες/Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόσφατη άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδίως τους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ μας, που προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία της COVID-19».

Η «εργαλειοθήκη» που παρουσιάζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας περιέχει χρήσιμα μέτρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για τα παρακάτω:

  • H Επιτροπή να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αγορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS), με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα.
  • Tα κράτη-μέλη και η Επιτροπή να κάνουν επειγόντως την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των καταστάσεων των κρατών μελών.
  • H Επιτροπή και το Συμβούλιο να εξετάσουν γρήγορα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συνέβαλαν στην ενέργεια σε προσιτή τιμή για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ και την εσωτερική αγορά ενέργειας, θα παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού και υποστήριξη στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των καταστάσεων των κρατών μελών.
  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει πώς να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, εντός του τρέχοντος κεφαλαίου της, με σκοπό τη μείωση των μελλοντικών κινδύνων διακοπής και την ικανοποίηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών της Ευρώπης για συνδεσιμότητα.
  • Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας στις 26 Οκτωβρίου 2021 θα προωθήσει αμέσως αυτές τις εργασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθήσει την κατάσταση και θα επανέλθει σε αυτήν τον Δεκέμβριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος