Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Καταρχήν θετική η ΕΕ στην πρόταση Μητσοτάκη (video)

Το θέμα του πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά ελεύθερα, απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφραστεί θετικά στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, υπάρχουν χώρες που διαφωνούν, και για το λόγο αυτό φαίνεται να κερδίζει έδαφος η σύναψη διμερών συμφωνιών, ώστε να ανοίξει ο τουρισμός.

Οι ακτές της Μεσογείου, το όνειρο όλων σχεδόν των Βορειοευρωπαίων για το καλοκαίρι, κινδυνεύουν και φέτος να μείνουν άδειες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Την κατάσταση αυτή επιχειρούν να αντιστρέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που καλούνται να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να πάνε διακοπές εκατομμύρια πολίτες. Στο τραπέζι της διαδικτυακής Συνόδου βρίσκεται η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που έχουν ήδη στηρίξει σε κοινή επιστολή τους η Αυστρία, η Τσεχία και η Δανία.

“Πιστεύω ότι ένα ψηφιακό πράσινο πάσο θα ήταν ένας απλός τρόπος για να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή”, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.

Θετικές προς την πρόταση για το πιστοποιητικό εμφανίζονται επίσης χώρες που επίσης βασίζονται στον τουρισμό, μεταξύ τους η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Σουηδία, ενώ Αρνητικές είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία και η Ολλανδία. Πολλοί θεωρούν το εγχείρημα αρκετά περίπλοκο.

Από την πλευρά του ο Μάικλ Ο’ Λίρι, διευθύνων σύμβουλος της RYANAIR αναφέρει: “Θα χρειαστούν 25 χρόνια για να συμφωνήσουμε σε ένα διεθνές πλαίσιο για πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Με μήνυμά της στο τουίτερ πριν την έναρξη της Συνόδου, η Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν τόνισε ότι «Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, να βρούμε μία κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού»

“Ξέρουμε ότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Τώρα πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και πιο τολμηρά σε πολιτικό επίπεδο”, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προβάλουν και τη δυνατότητα για διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών ώστε να ανοίξει ο τουρισμός, ενώ εκτενή δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο αναφέρονται στις συνομιλίες Ελλάδας – ΗΒ ώστε να ανοίξει διάδρομος μεταξύ των δύο χωρών για διακοπές.

Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ, η Ειρήνη Ζαρκαδούλα αναφέρει πως:
H ψαλίδα κλείνει και φαίνεται ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η στήριξη για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό με κοινά χαρακτηριστικά για πρόσβαση στα κράτη μέλη και στο άνοιγμα των κοινωνιών.

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερο για την ΕΕ, αλλιώς είναι αναπόφευκτο ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσει ο ιδιωτικός τομέας.

Πάντως, φαίνεται ότι και η Γερμανία σήμερα εμφανίζεται πιο μαλακωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα τα οποία δεν έχουν κλείσει αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή”.

Ρεπορτάζ: Kλειώ Νικολάου, Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος