ertnews.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να λογοδοτεί και να ελέγχεται η αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας

21/10 23:31
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να λογοδοτεί και να ελέγχεται η αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας

Οι ενέργειες επιβολής του νόμου μέσω της αστυνομίας πρέπει πάντα να είναι νόμιμες, αναλογικές, απαραίτητες και να αποτελούν την έσχατη λύση τόνισαν στην διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι περισσότεροι εκ των ευρωβουλευτών σημειώνοντας ότι η υπερβολική χρήση βίας κατά του πλήθους παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών η αστυνομική βία είναι απαράδεκτη και θα πρέπει πάντα τα όποια περιστατικά να διερευνώνται υπό το πρίσμα της διαφάνειας και του ελέγχου για την επιβολή του νόμου. Μάλιστα ζήτησαν οι εμπλεκόμενοι όχι μόνο να λογοδοτούν αλλά να υπόκεινται και σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Αφορμή για την συζήτηση στάθηκαν οι επαναλαμβανόμενες υποθέσεις κατάχρησης βίας από αστυνομικές δυνάμεις εναντίον ευάλωτων μειονοτικών ομάδων και διαδηλωτών σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε αλλά και οι υποθέσεις ενός Σλοβάκου πολίτη που πέθανε αφού κρατήθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλερουά του Βελγίου τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Τα μέλη του ΕΚ, ζήτησαν τον τερματισμό των πρακτικών χρήσης βίας με βάση το φυλετικό και εθνοτικό προφίλ των πολιτών παράλληλα με την αύξηση της ποικιλομορφίας εντός των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα πρέπει επίσης να λάβουν καλύτερη εκπαίδευση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Όσον αφορά την υπόθεση Σλοβάκο πολίτη που πέθανε υπό κράτηση οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις βελγικές αρχές να πραγματοποιήσουν πλήρη έρευνα την οποία θα παρακολουθεί στενά η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πάντως δεν ήταν λίγοι και οι ευρωβουλευτές που τόνισαν το δύσκολο έργο που επιτελούν οι εθνικές αστυνομικές δυνάμεις και επαίνεσαν τις υπηρεσίες και την αφοσίωσή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version