Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να χαρακτηριστούν άμεσα υποψήφιες χώρες η Ουκρανία και η Μολδαβία

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να ανταποκριθούν στις ιστορικές τους ευθύνες και να δώσουν σαφές πολιτικό μήνυμα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή τους προοπτική τόνισε πριν από λίγο σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 529 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 14 αποχές, το Κοινοβούλιο καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να χορηγήσουν χωρίς καθυστέρηση στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Θα πρέπει να πράξουν το ίδιο με τη Γεωργία μόλις η κυβέρνησή της επιτύχει όσον αφορά τις προτεραιότητες που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του βάναυσου ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με επίδειξη ηγεσίας, αποφασιστικότητας και οράματος. Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει ταχεία διαδικασία για την ένταξη στην ΕΕ και ότι η προσχώρηση παραμένει μια αξιοκρατική και διαρθρωμένη διαδικασία, η οποία απαιτεί να πληρούνται τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ και εξαρτάται από την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Κοινοβούλιο καλεί παράλληλα τις αρχές της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να «επιδείξουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την πολιτική τους βούληση όσον αφορά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των λαών τους, ενισχύοντας σημαντικά την πρόοδο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν».

Ανταπόκριση: Κωνσταντίνος Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος