Ευρωκοινοβούλιο: Ευρεία πλειοψηφία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό – Σε ισχύ από 1η Ιουλίου

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Με ευρεία πλειοψηφία και 546 ψήφους υπέρ 93 κατά και 51 αποχές, επι 690 ψηφισάντων εγκρίθηκε οριστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η θέσπιση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID που τίθεται από 1ης Ιουλίου σε ισχύ προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και  να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Το πιστοποιητικό, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή, θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχος του έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Το κοινό νομοθετικό πλαίσιο θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά με τα υφιστάμενα συστήματα, ασφαλή και με επαληθεύσιμα στοιχεία σε ολόκληρη την Ένωση.

Ήδη 9 χώρες εφαρμόζουν και εκδίδουν τα ψηφιακά πιστοποιητικά, επιπλέον έξι χώρες έχουν περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και προχωρούν στην εφαρμογή του, ενώ από τις 10 Μαΐου 26 χώρες δοκίμασαν επιτυχώς την σύνδεσή τους στη δικτυακή πύλη του πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Παράλληλα θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 6 εβδομάδων για την τεχνική προσαρμογή των χωρών, ενώ όσες δεν συμμορφώνονται θα παραπέμπονται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Για την χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού κινητοποιήθηκαν ήδη  100 εκατομμύρια ευρώ από το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ενώ προχωρά μέσα από το κοινό σύστημα προμηθειών η αγορά 20 εκ. γρήγορων τεστ αντιγόνων που θα εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα τους διασυνοριακά εργαζόμενους αλλά και τις νεότερες ηλικίες που δεν έχουν λόγω σειράς την δυνατότητα εμβολιασμού. Παράλληλα εισάγεται ενιαία περίοδος ισχύος για τα τεστ. Έτσι τα τεστ PCR θα ισχύουν για 72 ώρες και τεστ αντιγόνων 48 ώρες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος