Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απαίτηση για λήψη άμεσων μέτρων σε αμυντικό και ενεργειακό επίπεδο

Περισσότερες αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ και περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το Κρεμλίνο, ζήτησαν σήμερα κατά την διάρκεια συζήτησης, παρουσία της Πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ στην Ολομέλεια, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αιχμηρή η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απαίτηση για λήψη άμεσων μέτρων σε αμυντικό και ενεργειακό επίπεδο
(AP Photo/Pascal Bastien)

«Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο της Ευρώπης σε αυτόν τον νέο κόσμο. Πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας στην άμυνα και τις καινοτόμες τεχνολογίες. Είναι η ώρα να λάβουμε αποφασιστικά βήματα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας και Άμυνας και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το Κρεμλίνο. Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής όσον αφορά τον ευρωπαϊκό συντονισμό, την αλληλεγγύη και την ενότητα είναι άνευ προηγουμένου – και πρέπει να είναι το προσχέδιο για εμάς στο μέλλον» τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα αναφερόμενη στο τι θα πρέπει να κάνει η ΕΕ στη συνέχεια για να απαντήσει στη ρωσική εισβολή και τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας

Να επιδείξουμε στρατηγική υπομονή

Υπενθυμίζοντας στους ευρωβουλευτές ότι η ίδια είναι παιδί ενός απελαθέντος που ο Στάλιν έστειλε στη Σιβηρία, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας επαίνεσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΕ για να βοηθήσει την Ουκρανία και την αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι ευρωπαίοι πολίτες σε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο. Η ίδια, ωστόσο, τόνισε ότι «είμαστε σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να επιδείξουμε στρατηγική υπομονή, γιατί η ειρήνη δεν πρόκειται να επέλθει αύριο». Η πρωθυπουργός Κάλλας ζήτησε μια «Πολιτική Έξυπνου Περιορισμού». Τόνισε την ανάγκη η ΕΕ «να πιέσει όλο και πιο γρήγορα για να μειώσει την ενεργειακή μας εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο» και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα συνεργαζόμενη «χέρι-χέρι με το ΝΑΤΟ». Μιλώντας για το μέλλον της Ουκρανίας, είπε πως «δεν είναι μόνο προς το συμφέρον μας να δώσουμε στην Ουκρανία μια προοπτική ένταξης, είναι επίσης ηθικό μας καθήκον να το κάνουμε. Η Ουκρανία δεν πολεμά για την Ουκρανία. παλεύει για την Ευρώπη. Αν όχι τώρα πότε? Διερωτήθηκε.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος θα «αφήσει σημάδι στην ιστορία»

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ, με τη σειρά του, τόνισε πώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος θα «αφήσει σημάδι στην ιστορία» και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και οι πολίτες της πρέπει τώρα επιτέλους να καταβάλουν συλλογική προσπάθεια για να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την διαπαιδαγώγηση των πολιτών «ότι ο τρόπος ζωής μας έχει κόστος». Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να απαντήσει στη Ρωσία και οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι μακροχρόνιες. διαμορφώνοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, είπε.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, κανόνες ασύλου και μείωση του ρωσικού αερίου

Στις ομιλίες τους, πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες. Χαιρέτησαν τη νέα Στρατηγική Πυξίδα για την παροχή ασφάλειας στην ΕΕ και προέτρεψαν για κοινή ώθηση για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, αλλά ζήτησαν προσπάθειες από όλα τα κράτη μέλη να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις τους σε πραγματικότητα.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη να μειώσει η ΕΕ τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, για περισσότερες επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και αποθήκευση ενέργειας και να εισαγάγει ένα κατάλληλο σύστημα μετανάστευσης για την υποδοχή και την κατανομή των ευθυνών για τους πρόσφυγες.

Ορισμένοι βουλευτές τόνισαν ότι η επένδυση στην ασφάλεια σημαίνει κάτι περισσότερο από απλή δαπάνη χρημάτων για τον στρατό, για παράδειγμα, περιλαμβάνει υποστήριξη για κρίσιμες υποδομές, ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Άλλοι ζήτησαν πιο αποτελεσματικές κυρώσεις κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των ολιγαρχών του, αυξημένη φορολογική διαφάνεια και ανάγκη επιβράδυνσης της κούρσας εξοπλισμών.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος