Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέλος στις μισθολογικές διακρίσεις ως προς το φύλο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους μισθολογικούς κανόνες στην Ολομέλεια με 427 ψήφους υπέρ, 79 κατά και 76 αποχές.

Έτσι, οι μισθολογικές δομές που συγκρίνουν τα επίπεδα αμοιβών θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ουδετερότητα φύλου, τόσο ως προς τα κριτήρια που τις διέπουν όσο και ως προς τα συστήματα αξιολόγησης και ταξινόμησης θέσεων εργασίας. Οι ανακοινώσεις κενών θέσεων και οι τίτλοι εργασίας θα πρέπει επίσης να είναι ουδέτερες ως προς το φύλο και οι διαδικασίες πρόσληψης πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις.

Η νέα ευρωπαϊκή  νομοθεσία θα απαιτεί από τις εταιρείες στην Ένωση να αποκαλύπτουν στους εργαζομένους χρήσιμες πληροφορίες για τη σύγκριση των μισθών και την αποκάλυψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων.

Οι γυναίκες στην Ένωση κερδίζουν, κατά μέσο όρο, 13% λιγότερα από τους άνδρες στην ίδια εργασία

Οι μισθοί δεν θα είναι πλέον μυστικοί: οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με τους μισθούς για την κατηγορία επαγγελματικής τους δραστηριότητας

Αποτρεπτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων, για τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται

Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν μέτρα εάν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών ξεπεράσει το 5%.

Όπου οι αναφορές αποδοχών υποδεικνύουν διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων τουλάχιστον 5%, οι εργοδότες θα πρέπει να αξιολογήσουν τους μισθούς με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα, για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Ένας εργαζόμενος που έχει υποστεί τραυματισμό λόγω παραβίασης των κανόνων θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση. Για πρώτη φορά, οι πολλαπλές διακρίσεις και τα δικαιώματα των μη δυαδικών ατόμων έχουν συμπεριληφθεί στο πεδίο εφαρμογής των νέων κανόνων.

Οι κανόνες προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα ατομικά και τα μέσα επίπεδα μισθών, κατανεμημένα ανά φύλο. Το μισθολογικό απόρρητο θα απαγορευτεί, καθώς δεν θα πρέπει να υπάρχουν συμβατικές ρήτρες που να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να αποκαλύπτουν την αμοιβή τους ή να ζητούν πληροφορίες για τις ίδιες ή άλλες κατηγορίες αμοιβών εργαζομένων.

Πηγή: euractiv.ro

Μετάφραση : Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος