Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μετ’ εμποδίων η ψηφοφορία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίθεται σήμερα το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Είναι μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2020. Τον Δεκέμβριο του 2023 υπήρχε η πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των διαπραγματευτών, αλλά πριν γίνει νόμος πρέπει να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Συμβούλιο.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών ομάδων και των ευρωβουλευτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα θρίλερ για το εάν θα γίνει η ψηφοφορία ή θα μετατεθεί για την ερχόμενη Ολομέλεια. Μπορεί να μην ψηφιστούν σήμερα για όλα τα νομοθετήματα γιατί ο χρόνος που θα δοθεί για την ψηφοφορία είναι περίπου 45 με 50 λεπτά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Η νέα νομοθεσία για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ καθορίζει τον τρόπο κοινής διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης μεταξύ των κρατών μελών και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων. Οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και την ταυτοποίηση αυτών που φτάνουν.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς. Καθορίζονται επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος