Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Πολωνίας σε 500.000 ευρώ την ημέρα για εξόρυξη λιγνίτη

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο 500.000 ευρώ την ημέρα, για την συνέχιση εξόρυξης λιγνίτη στο ανοικτό ορυχείο στην περιοχή Τούροβ στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία.

Η απόφαση βασίζεται σε αίτηση της Τσεχίας, η οποία είχε προηγουμένως μηνύσει την Πολωνία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαμαρτυρόμενη, ότι η άδεια για το ανοικτό ορυχείο εξόρυξης, επεκτάθηκε τον Μάρτιο του 2020 χωρίς την απαιτούμενη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ εξέφρασε τους φόβους της για πτώση του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα οι κάτοικοι της γειτονικής συνοριακής περιοχής της Τσεχίας παραπονέθηκαν για ενόχληση από θόρυβο και σκόνη. Ανάλογες αντιδράσεις σημειώθηκαν και από την πλευρά της Γερμανίας με το κρατίδιο της Σαξονίας να φοβάται περιβαλλοντικές ζημιές από την επέκταση του ορυχείου και είχε συζητήσει με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αν θα στήριζε δικαστικά την προσφυγή της Τσεχίας.

Για την πράξη αυτή της Πολωνίας, η Τσεχία είχε ζητήσει ήδη από τον Μάιο την επιβολή πρόστιμου πέντε εκ. ευρώ. Η προσωρινή εντολή του Δικαστηρίου που εκδόθηκε τότε για παύση της εξόρυξης, βασίστηκε σε αυτά τα επιχειρήματα, ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα επέκρινε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους την Πολωνία ότι υποτίμησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παραπληροφόρησε τους γείτονές της.

 Παραγωγή απαιτούμενης ενέργειας

Επομένως, στο εξής, η Πολωνία θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 500.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για κάθε μέρα που δεν θα συμμορφώνεται με την εντολή. Ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε σχεδόν αμέσως ότι δεν θα κλείσει το ορυχείο. Τα λιγνιτωρυχεία όπως υποστηρίζει είναι σημαντικός εργοδότης στην περιοχή αλλά και σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο φέτος, η Τσεχική Δημοκρατία επανήλθε με νέα αίτηση για ημερήσιο πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Πολωνία, με τη σειρά της, υπέβαλε αίτηση για άρση της προσωρινής διαταγής του Μαΐου. Ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου απέρριψε την πολωνική αίτηση επιβάλλοντας το πρόστιμο, ενώ η τελική απόφαση για την υπόθεση θα εκδοθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

 Η Πολωνία δεν θα κλείσει το ορυχείο

Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, Πιοτρ Μιλλερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει το ανοιχτό ορυχείο, σημειώνοντας πως το πρόστιμο είναι δυσανάλογο με την κατάσταση και δεν δικαιολογείται. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας από την πλευρά του Μιχάλ Κούρτικα, αναφέρθηκε στις πολύ εντατικές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης με την Τσεχία που μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.

Υπενθυμίζεται ότι ο λιγνίτης εξορύσσεται στο πολωνικό Τούροβ από το 1904. Η πολωνική ενεργειακή εταιρεία PGE, που ανήκει κατά πλειοψηφία στο κράτος, θέλει να παρατείνει τη διάλυση του μέχρι το 2044 και για το σκοπό αυτό, το υπαίθριο ορυχείο επεκτείνεται με την περσινή απόφαση κατά πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα βαθαίνοντας  έως και 330 μέτρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος