Ευρωπαϊκή Έκθεση για Ναρκωτικά: Αλλάζουν οι δρόμοι διακίνησης – Απειλή η συνθετική κάνναβη (πίνακες)

Παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών, όλοι οι δείκτες τακτικής υποβολής στοιχείων φανερώνουν ότι στις αρχές του 2020 η ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών χαρακτηριζόταν από εκτεταμένη διαθεσιμότητα διάφορων ουσιών αυξανόμενης καθαρότητας ή δραστικότητας. Αυτό φαίνεται και από τις κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και άλλων ουσιών στη διάρκεια του 2020, όπως επίσης και από άλλους δείκτες που φανερώνουν ότι τα πρότυπα χρήσης γίνονται πιο περίπλοκα, με τους χρήστες ναρκωτικών να έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη επιλογή ουσιών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Παρατηρήθηκε διαφοροποίηση των οδών διακίνησης, με αύξηση των ποσοτήτων κάνναβης και ηρωίνης που διακινούνται διά θαλάσσης ώστε να αποφεύγονται τα κλειστά χερσαία σύνορα, με αποτέλεσμα κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Κάποιες μεταβολές παρατηρήθηκαν και στους τόπους από τους οποίους αποστέλλεται η κοκαΐνη που διακινείται από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη.

Παρά ταύτα, δεν φάνηκε μείωση της προσφοράς, ενώ κατασχέσεις μεγάλων φορτίων κοκαΐνης βάρους πολλών τόνων αναφέρθηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια το 2020 και στις αρχές του 2021, μεταξύ άλλων 16 τόνοι στο Αμβούργο της Γερμανίας και 7,2 τόνοι στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Η τάση της κατ’ οίκον καλλιέργειας κάνναβης, εν μέρει εξαιτίας των μέτρων εγκλεισμού, φαίνεται να συνεχίζεται το 2020. Η αύξηση των αναφορών για κάνναβη νοθευμένη με συνθετικά κανναβινοειδή δημιουργεί ανησυχία.

Είναι ανησυχητικό οι άνθρωποι, εν αγνοία τους, να καταναλώνουν συνθετικά κανναβινοειδή, δεδομένης της τοξικότητας κάποιων από αυτές τις ουσίες, όπως φαίνεται από τους τουλάχιστον 20 καταγεγραμμένους θανάτους σχετιζόμενους με το συνθετικό κανναβινοειδές 4F-MDMB-BICA το 2020.

Οι υπηρεσίες απεξάρτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη ξανάρχισαν τη λειτουργία τους τον Ιούνιο του 2020, αν και με μειωμένη δυναμικότητα λόγω των μέτρων πρόληψης της διασποράς του COVID-19.

Σε έξι χώρες οι οποίες υπέβαλαν μηνιαία στοιχεία για το 2020, ο αριθμός των εισαγωγών σε θεραπεία μειώθηκε ραγδαία μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου και παρέμεινε χαμηλός για το υπόλοιπο του έτους.

Τα τελευταία δεδομένα για τις ναρκωτικές ουσίες στην ΕΕ

Ευρωπαϊκή Έκθεση για Ναρκωτικά: Αλλάζουν οι δρόμοι διακίνησης – Απειλή η συνθετική κάνναβη (πίνακες)

  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περί τους 83 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 28,9% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να θεωρείται η κατώτατη, λόγω μεροληψίας της υποβολής στοιχείων.
  • Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (50,6 εκατομμύρια) παρά από γυναίκες (32,8 εκατομμύρια).
  • Η συχνότερη ουσία που αναφέρεται είναι η κάνναβη (47,6 εκατομμύρια άνδρες και 30,9 εκατομμύρια γυναίκες).
  • Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι εκτιμήσεις για χρήση κοκαΐνης τουλάχιστον μία φορά (9,6 εκατομμύρια άνδρες και 4,3 εκατομμύρια γυναίκες), MDMA (6,8 εκατομμύρια άνδρες και 3,5 εκατομμύρια γυναίκες) και αμφεταμινών (5,9 εκατομμύρια άνδρες και 2,7 εκατομμύρια γυναίκες).
  • Τα επίπεδα χρήσης κάνναβης τουλάχιστον μία φορά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και κυμαίνονται από περίπου 4% των ενηλίκων στη Μάλτα έως 45% στη Γαλλία.
  • Η χρήση ουσιών τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα αποτελεί δείκτη της πρόσφατης χρήσης και, κατά κανόνα, απαντά συχνότερα στους νεαρούς ενήλικες. Εκτιμάται ότι 17,4 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση ουσιών τον τελευταίο χρόνο (16,9%), με τον αριθμό των ανδρών (21,6%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (12,1%).
  • Ο επιπολασμός της επικίνδυνης χρήσης οπιοειδών στους ενήλικες (15-64 ετών) εκτιμάται σε 0,35% του πληθυσμού της ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο προβληματικούς χρήστες οπιοειδών το 2019.
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019 υπήρχαν 510 000 χρήστες σε θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών. Οι χρήστες οπιοειδών αντιστοιχούσαν σε 26% των αιτήσεων θεραπείας απεξάρτησης.
  • Στα οπιοειδή οφειλόταν το 76% των θανάτων από υπερβολική δόση που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη αποτελεί μια σημαντική αγορά ναρκωτικών που συντηρείται τόσο από την εγχώρια παραγωγή όσο και από ναρκωτικά που διακινούνται λαθραία από άλλες περιοχές του κόσμου.

Η Λατινική Αμερική, η Δυτική Ασία και η Βόρεια Αφρική αποτελούν σημαντικές πηγές προέλευσης των ναρκωτικών που εισέρχονται στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα είναι σημαντική πηγή προέλευσης νέων ψυχοδραστικών ουσιών, πρόδρομων ουσιών και συναφών χημικών ουσιών.

Πέραν αυτού, η Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου για κάποια ναρκωτικά που προορίζονται για άλλες ηπείρους. Η Ευρώπη αποτελεί επίσης τόπο παραγωγής κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών. Η παραγόμενη κάνναβη προορίζεται κυρίως για εγχώρια κατανάλωση, ενώ μέρος των παραγόμενων συνθετικών ναρκωτικών εξάγεται σε άλλες περιοχές του κόσμου.

  • Το 2019 αναφέρθηκαν στην Ευρώπη σχεδόν 1,1 εκατομμύρια κατασχέσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούσαν προϊόντα κάνναβης. Επρόκειτο κυρίως για κατασχέσεις μικροποσοτήτων από χρήστες, ενώ ο σχετικά μικρός αριθμός κατασχέσεων μεγάλων φορτίων αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας. Αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο εντοπισμός ή μη μικρού αριθμού φορτίων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ποσότητα.

Ευρωπαϊκή Έκθεση για Ναρκωτικά: Αλλάζουν οι δρόμοι διακίνησης – Απειλή η συνθετική κάνναβη (πίνακες)

  • Οι αναπροσαρμοσμένες τάσεις του αριθμού των αναφερόμενων κατασχέσεων ναρκωτικών στην Ευρώπη μεταξύ 2009 και 2019 αποτυπώνουν μια διαφοροποιούμενη εικόνα, γενικά όμως αυξάνονται.
  • Ο αριθμός των κατασχέσεων ρητίνης κάνναβης (−9%) και ηρωίνης (−27%) ήταν μικρότερος το 2019 σε σύγκριση με το 2009.
  • Ο αριθμός των κατασχέσεων κοκαΐνης (+27%), αμφεταμίνης (+40%) και φυτικής κάνναβης (+72%) αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2019, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις κατασχεθείσες ποσότητες. Αυτό πιθανόν να αποτελεί ένδειξη αυξανόμενης παραγωγής και διαμετακόμισης, αλλά και διευρυνόμενων εγχώριων αγορών.
  • Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό κατασχέσεων καταγράφηκαν για την MDMA (+290%) και τη μεθαμφεταμίνη (+182%).
  • Οι αναπροσαρμοσμένες τάσεις όσον αφορά τις ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη φανερώνουν, γενικά, αύξηση για όλες τις ουσίες πλην της ρητίνης κάνναβης από το 2009 και κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 2010.
  • Μεταξύ 2009 και 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στις κατασχεθείσες ποσότητες καταγράφεται για τη μεθαμφεταμίνη (+931%), την MDMA (+456%) και την κοκαΐνη (+279%). Η Ευρώπη είναι σημαντική αγορά για τις εν λόγω ουσίες, ωστόσο είναι πιθανόν οι αυξήσεις στις κατασχεθείσες ποσότητες να αντικατοπτρίζουν, εν μέρει τουλάχιστον, τον μεγαλύτερο ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη ως τόπος παραγωγής, εξαγωγής ή διαμετακόμισης των ουσιών αυτών. Οι ίδιοι παράγοντες μπορεί να ερμηνεύουν επίσης την αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοτήτων αμφεταμίνης που κατασχέθηκαν (+180%).
  • Η ηρωίνη (+17%) είναι η μόνη ουσία της οποίας οι ποσότητες που κατασχέθηκαν αυξήθηκαν λιγότερο από 100% κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Η ρητίνη κάνναβης (-19%) είναι η μόνη ουσία της οποίας οι ποσότητες που κατασχέθηκαν το 2019 ήταν μικρότερες από το 2009, ενώ οι κατασχέσεις φυτικής κάνναβης αυξήθηκαν σημαντικά (+226%). Το γεγονός αυτό πιθανόν αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη παραγωγή φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη.

Η κοκαΐνη παραμένει το δεύτερο πιο διαδεδομένο ναρκωτικό που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, ενώ η ζήτηση από τους χρήστες καθιστά την εμπορία της επικερδή για τις εγκληματικές οργανώσεις. Η πρωτοφανής ποσότητα των 213 τόνων κοκαΐνης που κατασχέθηκε το 2019 δείχνει αυξανόμενη προσφορά της ουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την τελευταία δεκαετία αυξάνεται η καθαρότητα της κοκαΐνης, ενώ ο αριθμός των χρηστών που εισάγονται σε θεραπεία για πρώτη φορά έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία. Οι δείκτες αυτοί, καθώς και άλλοι, σηματοδοτούν την πιθανότητα αύξησης των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση κοκαΐνης.

  • Το 2019 τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν 98 000 κατασχέσεις κοκαΐνης, οι οποίες απέφεραν συνολικά 213 τόνους της ουσίας (έναντι 177 τόνων το 2018). Από κοινού, το Βέλγιο με 65 τόνους, οι Κάτω Χώρες με 44 τόνους και η Ισπανία με 38 τόνους αντιπροσωπεύουν ποσοστό 69% της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας.
  • Το 2019 η μέση καθαρότητα της κοκαΐνης σε επίπεδο λιανικής σε ολόκληρη την Ευρώπη κυμάνθηκε από 31% έως 91%, ενώ οι μισές χώρες που υπέβαλαν στοιχεία ανέφεραν μέση καθαρότητα από 53% έως 68%. Την τελευταία δεκαετία η καθαρότητα της κοκαΐνης αυξάνεται, ενώ το 2019 ήταν κατά 57% υψηλότερη από το έτος αναφοράς 2009, παρότι η τιμή της στην αγορά λιανικής παρέμεινε σταθερή.
  • Κατά το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2020 η κοκαΐνη ήταν η ουσία που υποβαλλόταν συχνότερα προς έλεγχο σε υπηρεσίες ελέγχου ναρκωτικών σε 14 ευρωπαϊκές πόλεις. Η μέση καθαρότητα των δειγμάτων κοκαΐνης ήταν 60% (69% κατά το ίδιο διάστημα το 2019), με ένα στα τρία δείγματα να περιέχει 80% ή και περισσότερο κοκαΐνη.
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις έρευνες, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών (ποσοστό 2,1% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας) έκαναν χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο.
  • Από τις 26 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία από έρευνες μεταξύ 2015 και 2020, ο επιπολασμός της χρήσης κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο στους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15-34 ετών κυμαινόταν από 0,2% έως 4,6%, ενώ 8 χώρες αναφέρουν ποσοστά άνω του 2,5%.
  • Από τις 15 χώρες που διεξήγαγαν έρευνες σε νεαρούς ενήλικες από το 2018 και αναφέρουν διαστήματα εμπιστοσύνης, 8 ανέφεραν υψηλότερες εκτιμήσεις για τη χρήση τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με την προηγούμενη συγκρίσιμη έρευνά τους και 7 διατήρησαν τις εκτιμήσεις τους αμετάβλητες.
  • Από τις 49 πόλεις οι οποίες διαθέτουν στοιχεία για τα κατάλοιπα κοκαΐνης στα αστικά λύματα το 2019 και το 2020, 19 ανέφεραν αύξηση, 14 σταθερή κατάσταση και 16 μείωση. Ανοδικές διαχρονικές τάσεις αναφέρονται για τις 10 πόλεις που διαθέτουν στοιχεία για το διάστημα από το 2011 έως το 2020. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η χρήση κοκαΐνης γίνεται πιο διαδεδομένη σε πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, αν και τα επίπεδα ανίχνευσης παραμένουν χαμηλά.
  • Ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά σε εξειδικευμένα κέντρα απεξάρτησης αυξήθηκε σε 17 χώρες μεταξύ των ετών 2014 και 2019, ενώ 12 χώρες ανέφεραν ότι αυξήθηκε το τελευταίο έτος.
  • Οι περισσότεροι χρήστες που εισάγονται σε θεραπεία και δηλώνουν προβληματική χρήση κοκαΐνης είναι χρήστες κοκαΐνης σε σκόνη – 45 000 χρήστες το 2019 ή 14% του συνόλου των χρηστών σε θεραπεία. Περίπου 92% των 8 000 χρηστών που εισήχθησαν σε θεραπεία για χρήση κρακ το 2019 αναφέρθηκαν από 8 κράτη μέλη της ΕΕ.
  • Η κοκαΐνη ήταν η δεύτερη πιο διαδεδομένη ουσία που αναφέρθηκε από τα νοσοκομεία του δικτύου EuroDEN Plus το 2019, καθώς ανιχνεύθηκε σε ποσοστό 22% των περιστατικών οξείας δηλητηρίασης συνδεόμενης με χρήση ναρκωτικών.

Η αμφεταμίνη, η δεύτερη πιο διαδεδομένη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη μετά την κοκαΐνη, παράγεται κοντά στις αγορές των χρηστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στις Κάτω Χώρες, στο Βέλγιο και στην Πολωνία. Η τελική παραγωγή, με μετατροπή του ελαίου βάσης σε θειική αμφεταμίνη, γίνεται και σε άλλες χώρες. Παράλληλα με τους κινδύνους για την υγεία από την επικίνδυνη χρήση αμφεταμίνης, τα εργαστήρια παραγωγής της, στα οποία δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας, συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση για τις διωκτικές αρχές.

34.000 κατασχέσεις αμφεταμίνης το 2019

  • Το 2019 τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν 34.000 κατασχέσεις αμφεταμίνης, οι οποίες απέφεραν 17 τόνους της ουσίας (έναντι 8 τόνων το 2018), ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες αυξάνονται την τελευταία τετραετία. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (1,7 τόνοι) και στο Βέλγιο (1 τόνος). Στην Ελλάδα κατασχέθηκαν 9,6 τόνοι αμφεταμίνης το 2019 (περιλαμβανομένων 38 εκατομμυρίων δισκίων captagon) και στην Τουρκία 2,8 τόνοι (11 εκατομμύρια δισκία, περιλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων δισκίων captagon). Τα εν λόγω δισκία, τα οποία φέρουν ονομασία φαρμακευτικού προϊόντος, προορίζονται πιθανότατα για αγορές ναρκωτικών εκτός Ευρώπης.
  •  Το 2019 η μέση καθαρότητα της αμφεταμίνης σε επίπεδο λιανικής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κυμάνθηκε από 13% έως 67%, ενώ οι μισές χώρες που υπέβαλαν στοιχεία ανέφεραν μέση καθαρότητα από 20% έως 35%. Στις χώρες που υποβάλλουν αδιαλείπτως στοιχεία για την καθαρότητα και τις τιμές, η μέση καθαρότητα της αμφεταμίνης αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ενώ η τιμή της παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη.
  • Η μέση καθαρότητα των δειγμάτων αμφεταμίνης που υποβλήθηκαν για έλεγχο σε υπηρεσίες ελέγχου ουσιών μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020 σε 10 ευρωπαϊκές πόλεις ήταν 35% (έναντι 37% κατά το ίδιο διάστημα του 2019).
  • Το 2019 εξαρθρώθηκαν στη Γερμανία 15 και στην Πολωνία 4 εργαστήρια τα οποία μετέτρεπαν το έλαιο βάσης της αμφεταμίνης σε θειική σκόνη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ανάλογες εγκαταστάσεις λειτουργούν και σε Δανία και Νορβηγία.
  • Σε κάποια σύνολα δεδομένων η αμφεταμίνη και η μεθαμφεταμίνη ομαδοποιούνται από κοινού ως αμφεταμίνες. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν μεταξύ 2015 και 2020 σε 25 χώρες, 1,4 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση αμφεταμινών τον τελευταίο χρόνο (1,4% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας). Οι εθνικές εκτιμήσεις επιπολασμού κυμαίνονται από 0% στην Πορτογαλία έως 4,1% στις Κάτω Χώρες.
  • Από τις 15 χώρες που διεξήγαγαν έρευνες μεταξύ των νεαρών ενηλίκων από το 2018 και αναφέρουν διαστήματα εμπιστοσύνης, 4 ανέφεραν υψηλότερες εκτιμήσεις για τη χρήση το τελευταίο έτος σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκρίσιμη έρευνά τους , 10 διατήρησαν τις εκτιμήσεις τους αμετάβλητες και μία ανέφερε χαμηλότερη εκτίμηση.
  • Από τις 48 πόλεις οι οποίες διαθέτουν στοιχεία για κατάλοιπα αμφεταμίνης στα αστικά λύματα το 2019 και το 2020, 20 ανέφεραν αύξηση, 9 σταθερή κατάσταση και 19 μείωση. Οι 9 πόλεις που διαθέτουν στοιχεία από το 2011 έως το 2020 παρουσιάζουν διαφοροποιημένη εικόνα, με τις τάσεις να είναι αυξητικές σε 4 εξ αυτών.
  • Περισσότεροι από 13 000 χρήστες που εισήχθησαν σε εξειδικευμένα κέντρα απεξάρτησης στην Ευρώπη το 2019 δήλωσαν ως κύρια ουσία χρήσης την αμφεταμίνη. Εξ αυτών, περίπου 6 000 εισήχθησαν σε θεραπεία για πρώτη φορά. Οι χρήστες που δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την αμφεταμίνη αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 15% των χρηστών που εισάγονται σε θεραπεία για πρώτη φορά στη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Φινλανδία.
  • Περίπου 11% των χρηστών αμφεταμίνης σε θεραπεία αναφέρουν κυρίως ενέσιμη χρήση, ενώ 65% αναφέρουν λήψη από τη μύτη και 16% λήψη από το στόμα.
  • Η αμφεταμίνη ήταν η τέταρτη πιο διαδεδομένη ουσία που αναφέρθηκε από τα νοσοκομεία του δικτύου Euro-DEN Plus το 2019, καθώς ανιχνεύθηκε σε 12% των περιστατικών οξείας δηλητηρίασης συνδεόμενης με χρήση ναρκωτικών.

Κίνδυνοι για την υγεία από τη διάθεση υψηλής δραστικότητας προϊόντων MDMA

Η Ευρώπη παραμένει σημαντική πηγή διάθεσης προϊόντων MDMA στην παγκόσμια αγορά. Ο αριθμός των εργαστηρίων MDMA που εξαρθρώνονται από τις διωκτικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αυξάνεται. Παράλληλα με τη μέση περιεκτικότητα των δισκίων σε MDMA και την καθαρότητα της σκόνης, εντοπίζονται προϊόντα τα οποία περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα MDMA, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες και αποτελούν πρόκληση για τις υπάρχουσες υπηρεσίες πρόληψης και μείωσης της βλάβης. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2020, πάντως, φανερώνουν πιθανή μείωση της χρήσης στα διαστήματα του εγκλεισμού.

Αυξήθηκε η περιεκτικότητα στα δισκία «Έκσταση»

Το 2019 η μέση περιεκτικότητα MDMA των δισκίων «Έκσταση» που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη κυμαινόταν από 118 έως 210 mg ανά δισκίο, ενώ οι μισές χώρες ανέφεραν μέση περιεκτικότητα μεταξύ 161 και 193 mg. Η μέση περιεκτικότητα των δισκίων σε MDMA αυξήθηκε κατά 149% από το 2009.

  • Η καθαρότητα της σκόνης MDMA κυμάνθηκε από 34% έως 94%, ενώ οι μισές χώρες που υπέβαλαν στοιχεία ανέφεραν μέση καθαρότητα από 58% έως 88%.
  • Οι κατασχέσεις σκόνης MDMA στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν από 0,3 τόνους το 2016 σε 2,2 τόνους το 2018, επίπεδο το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο και το 2019. Οι κατασχέσεις 4,6 εκατομμυρίων δισκίων MDMA το 2019 επιβεβαιώνουν την συνολικά ανοδική τάση που παρατηρείται από το 2009.
  • Κατά τα έτη 2017, 2018 και 2019, οι ετήσιες κατασχέσεις άνω των 8 εκατομμυρίων δισκίων MDMA που αναφέρθηκαν από την Τουρκία ξεπερνούσαν τις συνολικές ποσότητες που αναφέρονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020, η μέση περιεκτικότητα των δισκίων MDMA που ελέγχθηκαν από υπηρεσίες ελέγχου ναρκωτικών σε 10 ευρωπαϊκές πόλεις ήταν 177 mg (έναντι 180 mg κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το 2019). Υπηρεσίες σε 5 πόλεις ανέφεραν μεμονωμένα δισκία με περιεκτικότητα MDMA μεταξύ 270 και 366 mg. Η μέση καθαρότητα της σκόνης MDMA που αναφέρθηκε το 2020 ήταν 81% (έναντι 88% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το 2019).
  • Το 2019 εξαρθρώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 28 εργαστήρια MDMA (έναντι 23 το 2018).
  • Με βάση τα στοιχεία ερευνών από 26 χώρες που διεξήχθησαν μεταξύ 2015 και 2020, δύο εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση MDMA τον τελευταίο χρόνο (1,9% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας), σε ένα εύρος που κυμαίνεται από 0,2% στην Πορτογαλία έως 8,5% στις Κάτω Χώρες. Οι εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της χρήσης στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών είναι υψηλότερες, αφού υπολογίζεται ότι ποσοστό 2,2% (1 εκατομμύριο) έκανε χρήση MDMA τον τελευταίο χρόνο.
  • Από τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση MDMA δεν προκύπτει κάποια γενικότερη τάση. Από τις 15 χώρες που διεξήγαγαν έρευνες από το 2018 και αναφέρουν διαστήματα εμπιστοσύνης, 7 χώρες αναφέρουν υψηλότερες εκτιμήσεις και 8 χώρες αναφέρουν αμετάβλητες εκτιμήσεις σε σχέση με την προηγούμενη συγκρίσιμη έρευνα.
  • Από τις 49 πόλεις οι οποίες διαθέτουν στοιχεία για κατάλοιπα MDMA στα αστικά λύματα το 2019 και το 2020, 18 ανέφεραν αύξηση, 7 σταθερή κατάσταση και 10 μείωση. Από τις 9 πόλεις οι οποίες διαθέτουν δεδομένα και για το 2011 και για το 2020, οι 7 κατέγραψαν υψηλότερα φορτία MDMA το 2020 σε σύγκριση με το 2011. Μεταξύ των πόλεων αυτών, τα φορτία MDMA είναι ιδιαίτερα υψηλά στο Άμστερνταμ, γεγονός που πιθανόν αντικατοπτρίζει τη θέση του ως τουριστικού προορισμού και τόπου νυχτερινής διασκέδασης.
  • Η MDMA ήταν η έκτη πιο διαδεδομένη ουσία που αναφέρθηκε από τα νοσοκομεία του δικτύου EuroDEN Plus το 2019, αφού ανιχνεύθηκε σε 9,5% των περιστατικών οξείας δηλητηρίασης συνδεόμενης με χρήση ναρκωτικών. Παρουσία MDMA ανιχνεύθηκε σε 6 από τους 26 θανάτους που καταγράφηκαν ενδονοσοκομειακά.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος