Ευρωπαϊκά πυρά κατά Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων και την “ανοχύρωτη” Ινδία

Επιφυλακτική ήταν η απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόταση του Τζο Μπάιντεν για άρση των πατεντών των εμβολίων. Δεν πρόκειται για πανάκεια τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε άρση της απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων.

Το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αύξησης της παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως, αποτυπώνεται και με αριθμούς. Επί του παρόντος, έχουν χορηγηθεί περίπου 1,25 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, λιγότερο από το 1% έχει δοθεί στις 29 φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η Νότια Αφρική και η Ινδία υποστηρίζουν την άρση της πατέντας, με σύμμαχο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος και τόνισε ότι ο κόσμος μολύνθηκε από τον «ιό του ατομικισμού», με τους «νόμους της πνευματικής ιδιοκτησίας».

Μακρόν: Σταματήστε την απαγόρευση εξαγωγών. Σταματήστε την!

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου  Εμανουέλ Μακρόν που ανέφερε πως το εμβόλιο πρέπει να αποτελεί ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό  και κάλεσε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει τις απαγορεύσεις εξαγωγής όχι μόνο για εμβόλια αλλά και για συστατικά εμβολίων» και επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “το 100% των εμβολίων που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προορίζονται για την αμερικανική αγορά”.

K. Μητσοτάκης: Το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν απρόσκοπτα οι μετακινήσεις

«Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους Έλληνες δημοσιογράφους, μεταφέροντας το κλίμα της συζήτησης αλλά και την πάγια θέση της χώρας μας για το πράσινο πιστοποιητικό κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της άρσης των πατεντών των εμβολίων, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε: «Στηρίζω, όπως είχα κάνει εξαρχής, την πρόταση για την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών, ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Επιφυλακτική η Μέρκελ

«Αν παραχωρηθεί μία πατέντα και η ποιότητα δεν ελέγχεται, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ευκαιρία» δήλωσε η ‘ΑνγκελαΜέρκελ, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανικοί παρασκευαστές των εμβολίων, είναι οι πιο ικανοί για να τροποποιήσουν τα εμβόλια και να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά κατά νέων παραλλαγών του κορονοϊού».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι διακοπές θα είναι εφικτές και για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της Covid-19,  απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι «αυτονόητο». “‘Οσο πέφτουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, αυτό θα σημαίνει ελευθερία για όλους”, ανέφερε.

Οι οριστικές αποφάσεις για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό μεταφέρονται για τις 25 Ιουνίου, όπως αναφέρει και το τελικό κείμενο που υπεγράφη στη διάρκεια του δείπνου εργασίας.

Η δεύτερη μέρα της Συνόδου ήταν αφιερωμένη στην επανεκκίνηση της εμπορικής συνεργασίας με την Ινδία, αλλά και τη στήριξη της χώρας που μαστίζεται από την πανδημία.

Στο περιθώριο ανακοινώθηκε και η ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας με την Pfizer.

Το νέο συμβόλαιο εξασφαλίζει 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Με αφορμή τον Εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράφει κοινή επιστολή με Ευρωπαίους ηγέτες στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων πως η πανδημία υπενθύμισε σε όλους τι αξίζει πραγματικά στη ζωή μας, αναδεικνύοντας επίσης τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις αδυναμίες της. «Θα πρέπει να μιλήσουμε για όλα αυτά», αναφέρει η επιστολή.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος