Ευρασιατική Οικονομική Ένωση: «Σοβαρό πρόβλημα η προσέγγιση Ρωσίας – Λευκορωσίας» λέει ο Πρόεδρος του Καζακστάν

Στη σύνοδο κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (UEE) στη Μόσχα, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ επέκρινε την ένωση με ασυνήθιστα σκληρό τρόπο και χαρακτήρισε την παρατηρούμενη προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας σοβαρό πρόβλημα, γράφει ο Agentsvo, ένας ανεξάρτητος ρωσικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το News.ro.

Στην ομιλία του, ο Τοκάεφ δήλωσε ότι οι αρχές της UΕΕ που διατυπώθηκαν στη συνθήκη του 2015 έχουν παραβιαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Καζακστάν είναι απολύτως δεσμευμένο στην ολοκλήρωση ακριβώς βάσει της συνθήκης του 2015, δηλαδή στη βάση της εφαρμογής των τεσσάρων ελευθεριών και βασικών αρχών, όπως η πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στις υποδομές, ο θεμιτός ανταγωνισμός, η ισότητα και συνεκτίμηση των εθνικών συμφερόντων».

Ωστόσο, αυτές οι αρχές παραβιάζονται, είπε ο Τοκάεφ:

«Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ή το κατάλληλο μέρος για να απαριθμήσω τις πολλές πράξεις αποκλεισμού και αμοιβαίου περιορισμού που συμβαίνουν τακτικά – εξακολουθούν να συμβαίνουν τακτικά. Δεν είμαι υπέρ της δραματοποίησης της κατάστασης, αλλά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν».

Αυτή η δήλωση όχι μόνο φάνηκε να αποτελεί κριτική για την UΕΕ, αλλά και σε αντίθεση με όσα είχε πει προηγουμένως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Agentsvo.

«Η Ρωσία έχει πάντα μια υπεύθυνη και ευσυνείδητη προσέγγιση στη συνεργασία με όλες τις χώρες και εκπληρώνουμε πλήρως τις συμφωνίες που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, θέλω να το τονίσω πλήρως και έγκαιρα», είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, στην ομιλία του, ο ηγέτης του Καζακστάν σκιαγράφησε τα όρια μιας πιθανής πολιτικής ολοκλήρωσης με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης:

«Για εμάς, η ένταξη στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση είναι πρωτίστως οικονομικής φύσης, όπως αναφέρεται στη συμφωνία του 2015. Οποιοιδήποτε άλλοι τομείς αναφέρονται στη στρατηγική, φυσικά, έχουν δικαίωμα ύπαρξης, αλλά πρέπει να αναλυθούν από την προοπτική της οικονομίας», τόνισε ο Τοκάεφ.

Ξεχωριστά, ο πρόεδρος του Καζακστάν αναφέρθηκε στο ζήτημα του ενωσιακού κράτους μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας και στον αντίκτυπό του στην UΕΕ. Σύμφωνα με τον Τοκάεφ, αυτό είναι “ένα μοναδικό προηγούμενο για τη δημιουργία του κράτους με τον τύπο δύο χώρες – ένα κράτος”.

«Λυπάμαι, αλλά ακόμη και τα πυρηνικά όπλα είναι ένα προς δύο τώρα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόθεση της Μόσχας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Είναι «ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο ολοκλήρωσης» της Ρωσίας με το Καζακστάν, το Κιργιστάν και την Αρμενία, επεσήμανε ο Τοκάεφ, προτείνοντας να συζητηθεί αυτό το θέμα κατά τη συνάντηση. Μετά από αυτά τα λόγια, σημειώνει η Agentsvo, ο Πούτιν έγειρε προς τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, που καθόταν δίπλα του, και του είπε κάτι και μετά έδωσαν τα χέρια.

Ο Τοκάεφ δεν κατονόμασε τα “εμπόδια” και τους “περιορισμούς” που αντιμετωπίζει το Καζακστάν εντός της Ένωσης. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν είναι το θέμα της Κοινοπραξίας των Αγωγών Κασπίας (CPC), μέσω της οποίας το Καζακστάν εξάγει το 80% του πετρελαίου του.

Το περασμένο καλοκαίρι μαθεύτηκε ότι ένα ρωσικό δικαστήριο θα μπορούσε να αναστείλει τη λειτουργία του CPC. Αυτό ανάγκασε το Καζακστάν να εξετάσει εναλλακτικές, πιο αξιόπιστες οδούς εφοδιασμού. Το Καζακστάν έχει αυξήσει ιδιαίτερα τις εξαγωγές μέσω της Κασπίας Θάλασσας, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ρωσική διαδρομή σε αυτή τη διαδρομή, εξηγεί η Agentsvo.

Η ομιλία του Τοκάεφ είναι επίσης πιθανότατα μια συνέχεια των προσπαθειών της Αστάνα να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, η αποδυνάμωση της επιρροής της Ρωσίας στο Καζακστάν υποδηλώνεται και από την αυξημένη ενσωμάτωση της Αστάνα με την Κίνα.

Μάλιστα, για αυτό μίλησε και ο Τοκάεφ στην ομιλία του, παρουσία του Πούτιν. Τα κοινά έργα του Καζακστάν με την Κίνα απαριθμήθηκαν λεπτομερώς στο πρώτο μέρος της ομιλίας του Τοκάεφ, σημειώνει η Agentsvo.

Το Agentsvo είναι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της ερευνητικής δημοσιογραφικής οργάνωσης Proekt, που ιδρύθηκε από τον Ρώσο δημοσιογράφο Roman Badanin. Στις 15 Ιουλίου 2021, οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν την Proekt και χαρακτήρισαν πέντε από τους δημοσιογράφους της ως «ξένους πράκτορες».

Το Proekt έγινε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που χαρακτηρίστηκε ως “ανεπιθύμητη οργάνωση” στη Ρωσία μετά τη δημοσίευση πολλών ενοχλητικών ερευνών για Ρώσους ηγέτες.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος