Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα – Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Σε επαγρύπνηση η παγκόσμια κοινότητα για την ευλογιά των πιθήκων που έχει κάνει την εμφάνισή της σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να αναμένεται να προτείνει σήμερα Δευτέρα (23/5) στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Ήδη κάποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου. Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει καραντίνα 21 ημερών, ενώ η Νέα Υόρκη επανέφερε τη μάσκα. Κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά σε 15 χώρες, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι, και η ιχνηλάτηση. Μετά το Βέλγιο, και η Βρετανία επιβάλλει καραντίνα 3 εβδομάδων, σε όσους έχουν μολυνθεί. Αυτό που ανησυχεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι, ότι τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα εκτός αφρικανικών χωρών, είναι πάνω από όσα καταγράφηκαν, τα τελευταία 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο κόσμος αντιμετωπίζει 3 τεράστιες προκλήσεις κι αυτές είναι η πανδημία, οι πόλεμοι και η ευλογιά των πιθήκων.

Οι συνεδριάσεις είναι συνεχείς με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό. Την ίδια στιγμή ψάχνουν να βρουν πώς η νόσος μεταπήδησε στην Ευρώπη.

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα – Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Πηγή: ΠΟΥ

Θωρακίζεται η Ευρώπη – Συναγερμός στις ΗΠΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα – Τι γνωρίζουμε έως τώρα
(CDC via AP)

Η ασθένεια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 και το πρώτο κρούσμα στον άνθρωπο αναφέρθηκε το 1970. Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι πυρετός, ρίγη, εξάντληση, πονοκέφαλος και μυϊκή αδυναμία, ενώ στη συνέχεια ένα εξάνθημα εξαπλώνεται σε όλο το σώμα.

Το πρόσφατο ξέσπασμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στις 7 Μαΐου, σε ένα άτομο που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Από τότε, πάνω από 20 κρούσματα έχουν εξαπλωθεί στην Αγγλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Άλλα πιθανά κρούσματα παρακολουθούνται τώρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε την Τετάρτη (18/5) και τουλάχιστον άλλα έξι άτομα βρίσκονται τώρα υπό παρακολούθηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η ευλογιά δεν πρόκειται να φτάσει στα επίπεδα της πανδημίας και ότι δεν προκαλεί την ίδια ανησυχία με τον κορονοϊό. Μίλησε ακόμα και για πιθανότητα να βρεθούν κάποια εμβόλια, πιθανότατα αυτό της ευλογιάς «για να προλάβουμε ίσως τα χειρότερα».

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται από 5 έως 21 μέρες.

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού).

Πόσο επικίνδυνη είναι:

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος