Εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας: 33 ανέκδοτες φωτογραφίες από την απάνθρωπη καταστολή

Ανέκδοτες φωτογραφίες από την καταστολή της εξέγερσης στο γκέτο της Βαρσοβίας φωτίζουν με την αλήθεια τους γεγονότα από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν που η σκιά τους βαραίνει ακόμα πάνω από την Ευρώπη. Τις τράβηξε ένας Πολωνός πυροσβέστης, ερασιτέχνης φωτογράφος πριν από 80 χρόνια.

«Ξετυλίγοντας ένα φιλμ με πορτρέτα της μητέρας μου βλέπω ξαφνικά αυτή τη φωτογραφία με τους Εβραίους να οδηγούνται στην Ούμσλαγκπλατζ (σ.σ. πρώτο σταθμό για τα στρατόπεδα εξόντωσης)», δήλωσε ο Μασιεζ Γκριβατσέβσκι, γιος του ερασιτέχνη φωτογράφου.

Οι ναζί πυρπολούσαν συστηματικά τις πολυκατοικίες του γκέτο για να καταστείλουν την εξέγερση καίγοντας ακόμα και ζωντανούς τους εξεγερμένους.

Στο ημερολόγιό του ο Πολωνός πυροσβέστης περιέγραφε εικόνες φρίκης που δύσκολα μοιραζόταν με τους δικούς του.

«Ήταν παρών στις τελευταίες στιγμές της εξέγερσης όταν εκείνοι που κρύβονταν για εβδομάδες βγήκαν από τις κρυψώνες τους. Ήταν χλωμοί και τυφλωμένοι από το φως. Ο πατέρας μου έλεγε ότι θύμιζαν αγρίμια, πως ήταν τρομαχτικό και ότι τους έπιαναν οι Γερμανοί για να τους εκτελέσουν ή για να τους στείλουν στα στρατόπεδα όπου αφανίζονταν», λέει ο Μασιεζ.

Περίπου μισό εκατομμύριο Εβραίοι ζούσαν στο γκέτο της Βαρσοβίας, το μεγαλύτερο από όσα δημιούργησε η ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο την εξόντωσή τους.

Το 1942 ξεκίνησαν οι μεταγωγές τους στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα όπου εξοντώθηκαν μέσα λίγες εβδομάδες 260.000 άνθρωποι.

Τον Απρίλιο του 1943 μερικές εκατοντάδες επιζώντες από την πείνα και τις ασθένειες εξεγέρθηκαν κατά των Ναζί προτιμώντας να πεθάνουν αγωνιζόμενοι παρά στους θαλάμους αερίων.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος