Εξασθενεί η προοπτική σύναψης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Βρετανίας

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε την πόρτα σε κάθε ελπίδα για επικείμενη διατλαντική εμπορική συμφωνία χθες το βράδυ, που αποτελούσε βασικό στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας, απογοητεύοντας τον Μπόρις Τζόνστον και τους υπουργούς του, που σκέφτονται να συμμετάσχουν στην υπάρχουσα συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικό γνωστή ως USMCA.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι η ελπίδα εξασθενεί για τη μοναδική συμφωνία με την Αμερική καθώς ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Τζόνσον για τη Βόρεια Ιρλανδία, για το Πρωτόκολλο της Μεγάλης Παρασκευής σε σχέση με την διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή, ως προϋπόθεση για την επικείμενη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες. Μάλιστα ερωτηθείς για την πιθανότητα αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «Θα μιλήσουμε λίγο για το εμπόριο σήμερα και θα πρέπει να το δουλέψουμε».

Ένδειξη αποτελεί  ότι,  οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούν τώρα άλλους τρόπους για να ενισχύσουν το διατλαντικό εμπόριο. Μια επιλογή θα ήταν η ένταξη στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), η οποία θα οδηγούσε σε μείωση των δασμών σε περίπτωση ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια άλλη είναι η επίτευξη μικρότερων εμπορικών συμφωνιών στις οποίες ο κ.Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι πιο ανοιχτός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσδοκούσε να ανακοινώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έως τις γενικές εκλογές του 2024, είναι μια εξέλιξη που αφορά μια έντονη παραδοχή μιας αλλαγμένης εμπορικής στρατηγικής.

Εδώ και μισή δεκαετία, από την ψηφοφορία για το Brexit του 2016, μια εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ ήταν βασικός στόχος της Βρετανίας. «Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό, επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος. Το ερώτημα είναι αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη. Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των ΗΠΑ. Χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς ταγκό».

Επιπλέον Οι δυο ηγέτες δήλωσαν ότι θα συζητήσουν τη συνέχιση της συνεργασίας τους για το Αφγανιστάν και τον Ειρηνικό κατά τη συνάντησή τους. Επίσης για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι «το κλίμα πρέπει να είναι ο πυρήνας της προσοχής», με τον κ. Τζόνσον να επισημαίνει την ανάγκη παγκόσμιας δράσης στον ΟΗΕ . Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στην Γλασκώβη, το Νοέμβριο στην διάσκεψη κορυφής για το κλίμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος