Ύστατη έκκληση Μέι προς κοινοβούλιο να στηρίξει την πρόταση για Brexit (video)

Την τελευταία της προσπάθεια κάνει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός να πείσει το κοινοβούλιο ότι η συμφωνία που έχει συναφθεί είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Όλα δείχνουν, όμως, ότι η συμφωνία θα καταψηφιστεί, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Επιστολή Τουσκ-Γιούνκερ με ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για τη συμφωνία.

Η Τερέζα Μέι θα προχωρήσει σε δηλώσεις στο κοινοβούλιο στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) προτού οι βουλευτές συνεχίσουν τη συζήτηση όσον αφορά τη συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, μετέδωσε το Sky News.

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο Τρίτη για το αν θα υποστηρίξει τη συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά αναμένεται ότι θα την απορρίψει.

Το Sky διευκρίνισε ότι η δήλωση της Μέι θα επικεντρωθεί στις νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ για το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (backstop), την πολιτική ασφαλείας που έχει ως στόχο να προληφθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Τουσκ-Γιούνκερ: Οι διαβεβαιώσεις έχουν νομική ισχύ

Σε επιστολή που απευθύνεται προς τη βρετανική κυβέρνηση και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Τερέζα Μέι για να πιέσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσουν αύριο υπέρ της συμφωνίας της, οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Δίνεται η διαβεβαίωση ότι υπάρχει βούληση για την αποφυγή της εφαρμογής της ρύθμισης που είναι γνωστή ως «backstop» και αφορά τη διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την αναζήτηση μετά το Brexit εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του επομένου έτους ώστε να αποφευχθεί η χρήση του “backstop”.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν γίνει δυνατή η τήρηση της καταληκτικής ημερομηνίας της εξόδου, η Βρετανία θα έχει την επιλογή της παράτασης της μεταβατικής περιόδου ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του “backstop” και η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Εάν παρά ταύτα ενεργοποιηθεί το backstop, δεν θα εφαρμοσθεί παρά προσωρινά, μέχρι να αντικατασταθεί από μία συμφωνία που διασφαλίζει ότι αποφεύγεται το σκληρό σύνορο», αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε οτιδήποτε τροποποιεί ή αντιβαίνει στη συμφωνία της εξόδου», αναφέρεται στην επιστολή.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι αποσαφηνίσεις που δίνονται στο Λονδίνο ως διαβεβαιώσεις για τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας του διαζυγίου έχουν «νομική ισχύ».

Μέι: “To Brexit κινδυνεύει”

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ οι οποίοι επιθυμούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να σταματήσουν το Brexit, και οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για το κάνουν», δήλωσε τη Δευτέρα η Τερέζα Μέι, κατά την επίσκεψή της σε εργοστάσιο.

“Το να μπλοκαριστεί το Brexit είναι τώρα πιθανότερη έκβαση από το να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία”, δήλωσε η Μέι.

Η Βρετανία θα παραδώσει τη δική της επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας παράλληλης ανταλλαγής, σύμφωνα με το RTE.

Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ σημείωσε ότι η προκαθορισμένη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι η Βρετανία να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν αυτή στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

“Η κυβέρνηση θέλει η αποχώρηση να γίνει με μια συμφωνία, αλλά (η κυβέρνηση) θέλει επίσης να προετοιμαστεί και για μια (αποχώρηση) χωρίς συμφωνία αν δεν περάσει οποιαδήποτε συμφωνία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτή θα είναι η προκαθορισμένη πολιτική (η αποχώρηση χωρίς συμφωνία)”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

“Δεν θεωρώ την έλλειψη συμφωνίας ως εθνική αυτοκτονία. Πιστεύω ότι η έλλειψη συμφωνίας θα ζημιώσει την οικονομία μας, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατή η επιβίωση. Πιστεύω ότι η μη αποχώρηση της Βρετανίας είναι πολιτικά μια καταστροφή από την οποία μπορεί να μην ανακάμψουμε”, κατέληξε.

“Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει η κυβέρνηση, πρέπει να το κάνει η Βουλή”

Όπως μεταδίδει από το Λονδίνο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευδοξία Λυμπέρη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βουλευτές από διάφορα κόμματα ετοιμάζονται να κάνουν τη δική τους πρόταση μομφής.

Επίσης, διακομματική επιτροπή της Βουλής φέρεται να έχει έτοιμη κατάθεση σχεδίου, εάν η συμφωνία της Μέι δεν περάσει, εντός τριών εβδομάδων.

Η πρόταση αυτή με επικεφαλής βουλευτή της Μέι, χαρακτηρίζεται από κάποιους και ως «πραξικόπημα». Ο ίδιος, ο Νικ Μπολς, έγραψε πως αν δεν μπορεί να κυβερνήσει η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει η Βουλή.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Ευδοξία Λυμπέρη], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος