Βρετανία: Σπίτια τυλίγονται στις φλόγες και συγκοινωνίες διακόπτονται καθώς οι θερμοκρασίες χτυπούν τους 40C

Η Βρετανία κατέγραψε την Τρίτη την υψηλότερη ποτέ θερμοκρασία των 40 βαθμών Κελσίου, με τις σιδηροδρομικές γραμμές να λυγίζουν από τη ζέστη και διάφορες πυρκαγιές να ξεσπούν σε όλο το Λονδίνο.

Το Met Office δήλωσε ότι το προσωρινό ρεκόρ, το οποίο πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί, καταγράφηκε στις 14.50 μ.μ. ώρα Ελλάδας (11:50 GMT) στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 38,7C που είχε καταγραφεί το 2019.

Ο Στίβεν Μπέλτσερ του Met Office δήλωσε ότι δεν περίμενε να δει τέτοιες θερμοκρασίες στη Βρετανία στην καριέρα του.

«Η έρευνα που έχει διεξαχθεί εδώ στο Met Office έχει αποδείξει ότι είναι πρακτικά αδύνατο για το Ηνωμένο Βασίλειο να βιώσει 40C σε ένα αδιατάρακτο κλίμα, αλλά η κλιματική αλλαγή που καθοδηγείται από τα αέρια του θερμοκηπίου έχει καταστήσει δυνατές αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες», δήλωσε.

Με τον υδράργυρο να συνεχίζει να ανεβαίνει, τα δρομολόγια των τρένων από το Λονδίνο μέχρι την ανατολική και τη δυτική ακτή της χώρας ακυρώθηκαν και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ανέφεραν μαζικές διακοπές. H αρχή των σιδηροδρόμων στη Βρετανία ανέβασε στο Twitter μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν σιδηροδρομικές γραμμές να έχουν λυγίσει ακόμη και ραγίσει από τη θερμοκρασία.

Στα ανατολικά της πρωτεύουσας, μια μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε σπίτια στο χωριό Wennington, με τις φλόγες να ξεσπούν σε γειτονικά ξηρά χωράφια και να πλησιάζουν μια ιστορική εκκλησία. Σε άλλες περιοχές του Λονδίνου μεγάλες εκτάσεις χόρτων γύρω από την πρωτεύουσα πήραν φωτιά, εκτοξεύοντας καπνό ψηλά στο ουρανό.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου κήρυξε «μείζον περιστατικό» και κάλεσε τον κόσμο να σταματήσει να κάνει μπάρμπεκιου. Ως μείζον περιστατικό ορίζεται ένα συμβάν ή μια κατάσταση με μια σειρά σοβαρών συνεπειών που απαιτεί την εφαρμογή ειδικών ρυθμίσεων από μία ή περισσότερες υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Η Βρετανία, η οποία δυσκολεύεται ενίοτε να διατηρήσει βασικές υπηρεσίες μεταφορών σε ακραία ζέστη ή χιόνι, έχει τεθεί σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης λόγω των πρωτοφανών θερμοκρασιών.

«Μην ταξιδεύετε»

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι υπήρξαν σημαντικές διακοπές στις συγκοινωνίες.

Βρετανία: Σπίτια τυλίγονται στις φλόγες και συγκοινωνίες διακόπτονται καθώς οι θερμοκρασίες χτυπούν τους 40C
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

«Οι υποδομές, μεγάλο μέρος των οποίων έχει κατασκευαστεί από τη βικτοριανή εποχή, απλά δεν ήταν κατασκευασμένες για να αντέχουν τέτοιου είδους θερμοκρασίες», δήλωσε.

Οι επιστήμονες του κλίματος δήλωσαν ότι η κάποτε αδιανόητη θερμοκρασία για το Λονδίνο είναι πιθανό να γίνει πιο συχνή τα επόμενα χρόνια.

Ο Σόνι Καπούρ, καθηγητής κλίματος και μακροοικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, δήλωσε ότι εδώ και καιρό πίστευε ότι οι άνθρωποι υποτιμούσαν τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη σύγχρονη εποχή. «Αλλά ούτε εγώ πίστευα ποτέ ότι θα βλέπαμε 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο το 2022», είπε.

Πηγή: Reuters, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος