Σε εξέλιξη η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον που θα κρίνει το μέλλον του

Ο κύβος ερρίφθη για τον Μπόρις Τζόνσον. Μετά την αργία του τετραημέρου για το Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισσάβετ, ήρθε η στιγμή της κρίσης για το Βρετανό πρωθυπουργό.

«Το όριο του 15% των μελών του κυβερνώντος κόμματος που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τον πρωθυπουργό έχει ξεπεραστεί, οπότε η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής 1922», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι.

Το αποκορύφωμα… για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες επιστολές ήταν οι αποδοκιμασίες του κόσμου στη λειτουργία για το Ιωβηλαίο. Ο ίδιος είχε πληροφορηθεί από την Κυριακή τι θα ερχόταν.

Μπορεί το 2019 να είχε οδηγήσει τους Τόρις στη μεγαλύτερη νίκη τους εδώ και δεκαετίες, όμως το τελευταίο διάστημα οι διαφωνίες στο εσωτερικό για τους χειρισμούς του έδιναν και έπαιρναν… Όπως και οι παραιτήσεις συνεργατών του.

Το σκάνδαλο partygate όμως ξεχείλισε το ποτήρι. Όπως και η έκθεση της Σου Γκρέι που χαρακτήριζε υπαίτια για την παράβαση των κανόνων την ηγεσία του κόμματος.

Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται και η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών στο πρόσωπό του.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τον στηρίζουν όμως, λέγοντας μάλιστα πως ακόμη και με μια ψήφο υπέρ του όλα θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να οδηγηθούν σε αυτή την εσωτερική συζήτηση, που σε πολλούς θα φανεί ως ομφαλοσκόπηση, ως τρυφηλότητα, σε μία εποχή που έχουμε πολλά ζητήματα ανοικτά», τονίζει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ.

«Στηρίζω τον πρωθυπουργό 100% στη σημερινή ψηφοφορία και προτρέπω με σθένος τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ο ίδιος ο Τζόνσον δηλώνει πως θα φύγει από τη θέση του μόνο με φλογοβόλα και οι πρώην σύμβουλοί του πως μόνο σηκωτός θα βγει από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους. Εάν κοιτάξετε άλλες περιπτώσεις ψήφου εμπιστοσύνης ακόμη και όταν οι Συντηρητικοί βουλευτές τις ξεπέρασαν, και ίσως και αυτός την ξεπεράσει, η ζημιά είχε ήδη γίνει», επισημαίνει ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Τζόνσον μίλησε για ενότητα στους βουλευτές των Τόρις και για το νέο οικονομικό σχέδιο ανάπτυξης που προετοιμάζει.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης σε αίθουσα του κοινοβουλίου σε βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22:30-23:00 ώρα Ελλάδος.

Το κλίμα είναι έντονο. Ήδη δυο βουλευτές ο Τζέσε Νόρμαν και η Άντζελα Ρίτσαρντσον παραιτήθηκαν, ενώ και ο «τσάρος της κυβέρνησης» κατά της διαφθοράς, Τζον Πένροουζ υπέβαλε την παραίτηση του και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο τονίζοντας ότι είναι «η αρχή του τέλους».

Ένας βοηθός της υπουργού εξωτερικών Λιζ Τρας παραιτήθηκε για να καταψηφίσει τον Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για τον Τζον Λάμοντ, βουλευτής των Τόρις της Σκωτίας και πρώην κοινοβουλευτικός γραμματέας (PPS) της κυρίας Τρας, ο οποίος χαρακτήρισε το partygate ως «αηδιαστικό».

Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να κερδίσει απόψε την ψήφο εμπιστοσύνης εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Όμως αν η διαφορά είναι οριακή ή ακόμα κι αν το ποσοστό των αρνητικών ψήφων είναι σημαντικό, θα μπορούσε να αντιστρέψει άμεσα το κλίμα εις βάρος του πρωθυπουργού ανατρέποντάς τον (εξαιτίας της ενδεχόμενης πίεσης που θα ασκείται από τους Τόρις).

Επιπλέον ο Σερ Γκράχαμ Μπράντι ο πρόεδρος της επιτροπής 1922, δήλωσε το πρωί ότι αν κερδίσει απόψε ο Τζόνσον θα του δοθεί μια περίοδο χαρίτος 12 μηνών, «οι κανόνες όμως αλλάζουν», επισήμανε στο τέλος.

Εκατόν πενήντα δύο βουλευτές των Τόρις υποστήριξαν δημόσια σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον.

ανταπόκριση από Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Ποια πρόσωπα φλερτάρουν με την πρωθυπουργική καρέκλα

Πέντε είναι τα επικρατέστερα ονόματα με βάση τα δημοσιεύματα των βρετανικών ΜΜΕ.

Πρώτη είναι η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ιδιαίτερα δημοφιλής στη βάση των Τόρις και μεταξύ των στελεχών των συντηρητικών.

Ακολουθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ που έχασε στις εκλογές του 2019 το χρίσμα από τον Μπόρις Τζόνσον. Θεωρείται πιο σοβαρός και λιγότερο συγκρουσιακός από τον Τζόνσον.

Τρίτος είναι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Πρώην μετανάστης από το Ιράκ, θεωρείται ότι χειρίστηκε επιτυχημένα την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας. Συνίδρυσε επίσης την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov.

Τέταρτος είναι ο υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχαουϊ, ο οποίος εντυπωσίασε με τη θητεία του ως υπουργός εμβολιασμού.

Τελευταία είναι η Πένι Μορντώ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Έφυγε από το υπουργείο όταν ο Τζόνσον εκλέγη πρωθυπουργός και είναι φανατική «Μπρεξιτίαρ».

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος