Βρετανία: Πιο θανατηφόρο το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού

Λονδίνο-Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της Covid-19 που εντοπίστηκε αρχικά στην Αγγλία αποδείχτηκε ότι είναι 30% πιο θανατηφόρο από τον αρχικό ιό, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ ήδη κλινικές μελέτες  διαπίστωναν αυξηξένη μεταδοτικότητα ως 70%.

“Δεν ξέρουμε ακόμη γιατί”, είπε ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς. Οι κλινικές έρευνες έως τώρα έδειξαν επίσης ότι παρουσιάζεται αύξηση στους θανάτους.

Κατά μέσο όρο για έναν άνδρα 60 ετών με τον ήδη γνωστό ιό, η θνησιμότητα είναι 10 νεκροί στους 1000.

Η θνησιμότητα σε αυτούς που μολύνθηκαν με το νέο (βρετανικό) στέλεχος είναι 13 με 14 νεκροί στους 1000.

Συμπερασματικά, η θνησιμότητα αυξάνει κατά περίπου 30% όταν η μόλυνση γίνεται με τον νέο μεταλλαγμένο στέλεχος CoVid-19 της Βρετανίας.

Επίσης, δεν υπάρχει “ηλικιακή προτίμηση” από το νέο στέλεχος, είπε ο Σερ Βάλανς. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη αποδείχτηκε ότι τα εμβόλια καλύπτουν και το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν απέκλεισε να αυξηθούν τα μέτρα περιορισμών ενώ και ο ίδιος αλλά και ο Σερ Βάλανς και ο καθηγητής Κρις Ουίτι επανέλαβαν έντονα την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα περιορισμών με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Άλλωστε “αυτός ο ιός δεν πρόκειται να πάει πουθενά για κάποιο διάστημα”, προειδοποίησε ο Σερ Βάλανς.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πλέον κατά 78% περισσότερες από εκείνες του πρώτου κύματος ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.401 επιπλέον θάνατοι 28 ημέρες μετά από θετικό τεστ Covid-19, και 40.261 νέα κρούσματα.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν απέκλεισε να ενταθούν τα μέτρα περιορισμών ενώ και ο ίδιος αλλά και ο Σερ Βάλανς και ο καθηγητής Κρις Ουίτι επανέλαβαν έντονα την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα περιορισμών με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Άλλωστε “αυτός ο ιός δεν πρόκειται να πάει πουθενά για κάποιο διάστημα”, προειδοποίησε ο Σερ Βάλανς.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.401 επιπλέον θάνατοι 28 ημέρες μετά από θετικό τεστ Covid-19, και 40.261 νέα κρούσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ