Βρετανία: Παρέμβαση Σκότλαντ Γιαρντ στο Πόρισμα Γκρέι για τα κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ

H Σκότλαντ Γιαρντ επεμβαίνει στην πλήρη δημοσίευση της έρευνας Σου Γκρέι για τα κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ ώστε να «μην παρεμποδιστεί η δική τους έρευνα».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ζήτησε από τη Σου Γκρέι να αφαιρέσει τις λεπτομερείς αναφορές στα οκτώ περιστατικά που ερευνά προκειμένου να αποφευχθεί παρεμπόδιση των ερευνών τους.

Οι αντιδράσεις ήρθαν από τον πολιτικό κόσμο ειδικούς αναλυτές και τους πολίτες.

Ο Κιρ Στάρμερ του Εργατικού κόμματος είπε ότι ζητά την πλήρη δημοσίευση της έρευνας Σου Γκρέι αλλά και την συντομότερο δυνατό ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας.

Ο ηγέτης των φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι έγραψε στο τουίτερ:

«Μια ρήξη μεταξύ της ηγεσίας του Met και του Number 10 θα βλάψει την πολιτική μας για γενιές και φαίνεται ότι συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια μας».

Ο Ίαν Μπλάκφορντ ηγέτης του εθνικού κόμματος της Σκοτίας απαιτεί την πλήρη δημοσίευση της έκθεσης Σου Γκρέι χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Αυτή η φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαρκέσει αρκετό καιρό. Ο κόσμος είναι κατανοητό ότι ανησυχεί ότι αυτό μοιάζει όλο και περισσότερο με συγκάλυψη».

Η Τερέζα Μέι αποκάλυψε σε τοπική της εφημερίδα ότι θύμωσε όταν άκουσε για τα πάρτι ενώ δήλωσε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Η ηγέτιδα της Σκοτίας Νικόλα Στέρτζεον δήλωσε στον προσωπικό τουίτερ ότι η κατάσταση γίνεται «όλο και πιο σκοτεινή κάθε λεπτό» και ότι «η διαδικασία της έρευνας βοηθά τον Τζόνσον σε βάρος της δημόσιας ευθύνης».

«Αμφιβάλλω ότι ο Τζόνσον νοιάζεται για την ζημιά στη φήμη άλλων – ατόμων ή ιδρυμάτων – αρκεί να σώσει το δικό του δέρμα. Αλλά αυτά τα πράγματα έχουν σημασία. Η ταχεία ολοκλήρωση και η πλήρης δημοσίευση των πορισμάτων των ερευνών είναι πλέον απαραίτητη για την εμπιστοσύνη του κοινού».

Επιπλέον η ένωση χιλιάδων οικογενειών που θρηνούν θύματα από την Covid-19 και ζητούν ειδική έρευνα για τυχόν ευθύνες εκφράζουν την αγανάκτηση τους:

«Όπως είχαμε προβλέψει, η έρευνα της Σου Γκρέι έχει μετατραπεί σε τσίρκο.

Η πραγματικότητα είναι ότι σαφέσαστα ο Πρωθυπουργός παραβίασε τους δικούς του νόμους κατάφωρα και τακτικά, ενώ οικογένειες σε όλη τη χώρα τους τηρούσαν και υπέφεραν πολύ γι’ αυτό».

Η απροσδόκητη εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα η έκθεση της Γκρέι είτε να καθυστερήσει περαιτέρω, είτε να δημοσιευθεί άμεσα χάνοντας μερικές από τα ισχυρότερα ευρήματα της.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει τώρα αρκετό χρόνο σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, να προχωρήσει με δημοφιλείς στους βουλευτές του πολιτικές, που θα του κερδίσουν την εύνοια τους κι έτσι δεν θα αμφισβητήσουν την ηγεσία του.

Όπως υπάρχει πάντα η πιθανότητα, η έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας να καταλήξει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για δίωξη.

ανταπόκριση από Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος