Βρετανία: μαχητικός οπλισμός στην Ουκρανία και αντιδράσεις από Ρωσία

Η Βρετανία ενισχύει την Ουκρανία με επιπλέον δυνάμεις, αποκαλύπτουν βρετανικά δημοσιεύματα.
Μια ομάδα περίπου 30 επίλεκτων βρετανικών στρατιωτών έφτασε στην Ουκρανία, αναφέρει το Sky News για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με τα νέα αντιαρματικά όπλα που δώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω φόβων για μια επικείμενη, νέα ρωσική εισβολή.

Τα μέλη του Συντάγματος Ranger – μέρος της νεοσύστατης Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων του στρατού – πέταξαν με στρατιωτικά αεροπλάνα που μετέφεραν επίσης συνολικά περίπου 2.000 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Βρετανικά αεροσκάφη επιτήρησης έχουν επίσης εντοπιστεί ως μέρος μιας αθόρυβης αλλά αξιοσημείωτης συγκέντρωσης υποστήριξης στον στρατό της Ουκρανίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Daily Mail ανέφερε αρχικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε στείλει 2.000 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων στις αεροδιακομιδές. Αυτός ο αριθμός θεωρείται ακριβής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να έχει χαρίσει το Next Generation Light Anti-Tank Weapon, (NLAW), το οποίο περιγράφεται από τους κατασκευαστές του ως «το πρώτο σύστημα πυραύλων ενός στρατιώτη που χτυπά γρήγορα οποιοδήποτε Κύριο Άρμα μάχης σε μία μόνο βολή χτυπώντας το από πάνω».

Απαντώντας σε δημοσίευμα της Telegraph όπου αναφέρεται ότι «οι διοικητές του βρετανικού στρατού νιώθουν φαγούρα για χρόνια να δοκιμάσουν τις αντιαρματικές τους ικανότητες ενάντια στους Ρώσους» η ρωσική επίσημη αντίδραση στο Λονδίνο ήταν:

«Φαίνεται ότι πολλοί θα ήταν πραγματικά χαρούμενοι αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. (Μην κρατάτε την αναπνοή σας όμως)».

«Ένας μικρός αριθμός Βρετανών στρατιωτών θα παρέχει επίσης εκπαίδευση σε πρώιμο στάδιο για σύντομο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Orbital, πριν επιστρέψει στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει ότι η στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει «δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία».

Η επιχείρηση Orbital είναι το όνομα μιας βρετανικής εκπαιδευτικής αποστολής στην Ουκρανία που δημιουργήθηκε το 2015, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το προηγούμενο έτος, για την υποστήριξη εξέγερσης στα ανατολικά της χώρας.

Ο κ. Γουάλας πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτή η υποστήριξη αφορά τις δυνατότητες όπλων μικρής εμβέλειας και είναι σαφώς αμυντικά. Δεν είναι στρατηγικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία».

H κίνηση δεν άρεσε στην ρωσική εκπροσώπηση στη Βρετανία που έγραψε στο τουίτερ:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η αποστολή φονικών όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία θα τροφοδοτήσει μόνο την κρίση».

Εκτιμάται ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη Βρετανία.

ανταπόκριση από Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος