Βρετανία: Η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων «δείχνει σημάδια επιβράδυνσης»

Βρετανοί αξιωματούχοι από το χώρο της υγείας λένε πως η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων «δείχνει σημάδια επιβράδυνσης», αλλά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν αυτή η μείωση θα συνεχιστεί.

Σε ανακοίνωσή της την Δευτέρα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας σημείωσε ότι οι αρχές αναφέρουν περίπου 29 μολύνσεις την ημέρα εν συγκρίσει με 52 περίπου κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τον Ιούλιο η επιδημία διπλασιαζόταν σε μέγεθος κάθε δύο εβδομάδες. Μέχρι σήμερα, στη Μ. Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων – πάνω από 70% εντοπίζονται στο Λονδίνο.

Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την έξαρση της επιδημίας από τη στιγμή που δεν είδε σημάδια διαρκούς μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων πέραν των σεξουαλικών δικτύων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. 99% των λοιμώξεων στη Μ. Βρετανία είναι άνδρες.

Οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι αγόρασαν 150.000 δόσεις εμβολίου που παρασκευάστηκε από τη Bavarian Nordic, τον μοναδικό προμηθευτή παγκοσμίως. Οι πρώτες 50.000 δόσεις έχουν ήδη διανεμηθεί ή θα μοιραστούν σύντομα με κλινικές σε όλη τη χώρα και τα επόμενα 100.000 εμβόλια αναμένεται να παραδοθούν τον Σεπτέμβριο.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται όταν οι άνθρωποι έχουν στενή, σωματική επαφή με τις πληγές ενός μολυσμένου ατόμου, τα ρούχα ή τα σεντόνια του. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς να χρειάζονται θεραπεία, αλλά οι πληγές μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής του εγκεφάλου και του θανάτου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 31.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε σχεδόν 90 χώρες. Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την επιδημία τους ως εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκτός της Αφρικής, το 98% των κρουσμάτων αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Με περιορισμένο μόνο παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων, οι αρχές τρέχουν να σταματήσουν την ευλογιά των πιθήκων προτού εδραιωθεί ως νέα ασθένεια.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος