Βρετανία: Δεύτερη παραίτηση συμβούλου του Τζόνσον

Ο Λόρδος Γκιντ, σύμβουλος δεοντολογίας του Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση του μετά τις αποκαλύψεις για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο των λοκνταουν συμπληρώνοντας λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στην θέση αυτή, επιφέροντας νέα κρίση για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Είναι ο δεύτερος από τους συμβούλους δεοντολογίας του Τζόνσον που παραιτήθηκε, μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Άλαν τον Νοέμβριο του 2020, αφού ο πρωθυπουργός απέρριψε το πόρισμά του ότι η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είχε εκφοβίσει το προσωπικό.

Ο Λόρδος Γκιντ δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν εύλογο να αναρωτηθεί εάν ο Πρωθυπουργός είχε παραβιάσει τον υπουργικό κώδικα αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των νόμων για τη συγκέντρωση των γενεθλίων του κατά τη διάρκεια του lockdown, δηλώνοντας εκνευρισμένος.

Ο Κρις Μπράιαντ, ο βουλευτής των Εργατικών που μέχρι πρόσφατα προήδρευε των Επιτροπών Προτύπων και Προνομίων, έγραψε στο Twitter: «Ο Κρίστοφερ Γκιντ είναι ένας από τους πιο έντιμους άντρες που έχω γνωρίσει ποτέ, ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που εργαζόταν για έναν άσεμνο πρωθυπουργό. Σκέφτηκε ότι μπορούσε διακριτικά να επιφέρει σταδιακή αλλαγή, αλλά του είπαν επανειλημμένα ψέματα από το Νο 10. Προς τιμήν του Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί».

Η Aντζελα Ράινερ, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, είπε: «Ο Πρωθυπουργός οδήγησε τώρα και τους δύο προσεκτικούς συμβούλους δεοντολογίας του να παραιτηθούν σε απόγνωση. Αν ακόμη και αυτοί δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν πώς μπορεί κανείς να πιστέψει ότι είναι ικανός να κυβερνά;».

Ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ δεν προέβη σε καμία εξήγηση για την ανακοίνωση αυτής της παραίτησης.

ανταπόκριση από Λονδίνο: Αναστασία Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος